В Люксембург днес избират парламент

  • 14 октомври 2018 07:30

  • 788
  • 1
В Люксембург днес избират парламент
© Getty Images/Guliver (архив)

В Люксембург днес се провеждат парламентарни избори. Според всички социологически проучвания Християнсоциалната народна партия ще спечели първото място, което значи, че е доста вероятно сегашният премиер Ксавие Бетел (от либералната Демократическа партия) да загуби поста си. Ако това стане, удар ще понесе и формираният от френския президент Еманюел Макрон съюз с ръководителите на Белгия, Холандия и Люксембург, чиято цел е защита на обединена Европа от национализма, отбелязва Франс прес.

Днес ще стане ясно дали коалицията на Демократическата партия, Люксембургската социалистическа работническа партия и "Зелените" ще успее да се задържи на власт, или новото правителство ще бъде съставено от други политически сили.

"Най-важният мотив за гласуване на парламентарните избори е икономическото положение", подчертава политологът от Люксембургския университет Филип Поарие. Икономическите показатели са по-скоро позитивни: безработицата е 5,2 процента при 8,1 в еврозоната, а растежът на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие на годината е 5,1 процента - два пъти по-висок от средния за еврозоната.

Изборите са белязани и от въпроса за идентичността: чужденците са 48 процента от населението на Люксембург, но нямат право на глас. Днес имат право да гласуват 256 000 души, което е по-малко от 43 процента от населението на страната.

През юни 2015 г. на организиран от правителството на Бетел референдум дали на чужденците да се даде право на глас 78 процента от гласоподавателите се обявиха против, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
788 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Случаен

2018.10.14 | 09:00

1
Още една държава се откопчва постепенно от схватката на еврогейските лидери и тяхните еврогейски ценности. Поредното доказателство, че Европа, такава каквато е в момента и през последните 10години, не се харесва на жителите й. Всички те искат старата християнска, спокойна, развита и мирна Европа. Разбира се със сегашният елит, кукловодите на САЩ, това няма как да стане. Процесът е бавен но сигурен.

Добави коментар

Водещи новини