Баварските съюзници на Меркел привлякоха за заключителната си предизборна проява австрийския канцлер

  • 13 октомври 2018 08:41

  • 1692
  • 2
Баварските съюзници на Меркел привлякоха за заключителната си предизборна проява австрийския канцлер
© Getty Images/Guliver (архив)

Християнсоциалният съюз, сестринската партия на политическата сила на Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се Християндемократическия съюз, привлече за предизборната си кампания австрийския канцлер Себастиан Курц. Той взе участие в заключителната проява на ХСС преди изборите в Бавария, състояла се вчера в бирария в Мюнхен, предаде ДПА.

Освен Курц там бяха още лидерът на ХСС и министър на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер и баварският премиер Маркус Зьодер. Целта на предизборната проява бе да бъде увеличена подкрепата за партията преди изборите утре.

Курц стана съюзник на ХСС в кампанията на формацията за затягане на граничния контрол по границата между Австрия и Бавария - най-южната провинция на Германия. Той подкрепи Зеехофер в настояванията на вътрешния министър за по-строга имиграционна политика на национално ниво.

В четвъртък беше огласено проучване за нагласите на избирателите, според което подкрепата за ХСС - който от десетилетия има пълно мнозинство в Бавария - е спаднала под 33 процента. На второ място са Зелените с 18,5 процента. Но Зеехофер омаловажи социологическите проучвания с думите, че той е "доста по-уверен" в успеха на партията в сравнение с тях.

По-рано през годината твърдата позиция на лидера на ХСС по въпроса за имиграцията доведе блока ХДС/ХСС на ръба да се разпадне. За това много хора гледат на баварските избори като на референдум за ролята на Зеехофер в националната политика, отбелязва ДПА.

Вчера Меркел отказа да коментира дали изборите може да дестабилизират правителството й. Тя заяви единствено, че консервативният блок ХДС/ХСС минава през "трудни времена" и че се надява на добър резултат за ХСС.

Крайнодясната "Алтернатива за Германия" е във възход и според цитираното социологическо проучване тя може да вземе 12,8 процента от гласовете в Бавария.

При нисък резултат партия ХСС може да бъде принудена за пръв път да търси коалиционен партньор. Макар и мнозинството от баварците да предпочитат коалиция ХСС-Зелените, вчера Зьодер отхвърли такъв вариант.

Германската полиция е обискирала домовете на шестима членове на младежката организация на АзГ в четвъртък. Това станало след случай, при който миналия уикенд централата на ХСС била оцапана при среднощна акция с изкуствена кръв, за да бъде направена да изглежда като сцена на убийство. На сградата бил изписан и надпис "Мъртвите на Меркел".

АзГ свързва ХСС с водената от Меркел имиграционна политика, която според АзГ е виновна за смъртта на германците, убити от мигранти.

Сред заподозрените от полицията за посегателството срещу сградата на ХСС е кандидатът за областния парламент на Бавария от АзГ Рафаел Хауптман, който пръв съобщи за обиските чрез своя профил във Фейсбук.

Младежката организация на АзГ, която също е заподозряна, че е участвала в изцапването на сградата, заяви, че обиските са "скандални", и обвини ХСС в злоупотреба със силите за сигурност.

Областната прокуратура заяви, че е образувала разследване и че от ХСС не е подавана жалба. "От наша гледна точка случаят е от обществен интерес", каза говорителка на областния прокурор.

Дългогодишиният приближен на Меркел от консерваторите Волфганг Шойбле заяви вчера в интервю за германска медия, че Меркел е отслабена, предаде Ройтерс.

По думите му през последните месеци политическите й позиции са пострадали и лош резултат на регионалните избори в провинциите Бавария и Хесен може да доведе до "по-големи промени", пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1692 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
.

2018.10.13 | 10:39

2
Този не знам повече на евреин ли ми прилича или на п*дераст.

2018.10.13 | 09:19

1
Направят ли грешка всички горим

Добави коментар

Водещи новини