Европейски активистки за правото на аборт подписаха манифест

  • 12 октомври 2018 21:45

  • 721
  • 1
Европейски активистки за правото на аборт подписаха манифест
© Getty Images

Загрижени от "възхода на национализма и консерватизма" и "връщането назад" по въпроса за достъпа до аборт, 343 жени от 28 държави в Европа разпространиха днес "манифест" за "законно и сигурно право на аборт в целия Европейски съюз", предаде Франс прес.

Сред подписалите манифеста жени има войнстващи феминистки, университетски преподавателки, "обикновени гражданки" и много депутатки, най-вече от левицата и зелените. С този документ те искат да почетат известния манифест, с който през 1971 г. 343 французойки заявяват, че са правили аборт, който тогава е подлежал на наказателно преследване.

Озаглавен "Моето тяло, моите права", документът беше публикуван от седмичника "Обс", който преди 47 години отпечатва и първия манифест.

В текста се казва, че правото на законен и безопасен аборт е извоювано в редица европейски държави, но в други някои жени още нямат права върху собственото си тяло.

"С този апел отказваме да отстъпим пред назадничавата политика на континента", заявяват още 343-те, подписали манифеста, и подчертават "опасността", която според тях тегне върху "основно" право, което "не е нито прищявка, нито възможност, а необходимост".

След подписалите манифеста са френската феминистка Каролин Дьо Ас и евродепутатките Мария Арена от Белгия и Таня Гонсалес Пеняс от Испания.

Абортът остава напълно забранен в Андора, Малта, Сан Марино и Ватикана, дори в случай на изнасилване, кръвосмешение, увреждане на плода и опасност за живота на майката, посочва АФП.

Последвайте канала на

БТА
721 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
дамм

2018.10.12 | 22:28

1
Имате "право върху собственото си тяло", разбира се. Но нямате права върху телата на други хора. Дори да сте свързани с пъпна връв за известно време.

Добави коментар

Водещи новини