Брюксел призова за спиране на контрола по вътрешните граници в Шенген

  • 12 октомври 2018 17:36

  • 883
  • 2
Брюксел призова за спиране на контрола по вътрешните граници в Шенген
©

Европейската комисия призова днес да се сложи край на удължаването на граничния контрол в Шенгенското пространство, предаде Франс прес.

"Не мога да си представя Европа със затворени вътрешни граници, никога няма да позволим Европа да се върне към миналото си", заяви еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос на среща в Люксембург с вътрешните министри на 28-те държави членки на Европейския съюз. Дойде моментът да се сложи край на граничния контрол, заяви той.

Самата Шенгенска зона обхваща 26 страни, някои от които не са в ЕС. Шест от тях въведоха през 2015 г. временен контрол по границите в Шенгенското пространство (Франция, Германия, Австрия, Дания, Швеция, Норвегия), използвайки правни механизми за временно отменяне на принципа за свободно движение в него.

Повечето от тях оправдаха мерките с нелегалната миграция в ЕС, но изтъкват и опасения за сигурността, свързани с джихадистките атентати в някои европейски страни.

Германия ще удължи контрола по границата с Австрия с още половин година, до 11 май, обяви днес вътрешният министър Хорст Зеехофер, цитиран от ДПА. "Условията за премахване на контрола по вътрешните граници все още не са налице", каза той и се мотивира с аргумента, че мигрантите лесно могат да се придвижват между страните от ЕС и че липсва контрол по външните граници на блока. Германското решение ще бъде официално представено пред ЕС по-късно днес.
Същото решение взе и Дания, като се аргументира с терористични заплахи за сигурността, както и с необходимостта да бъдат контролирани мигрантските потоци. Страната започна да провежда избирателни стоп-проверки в началото на 2016 г. по границата си с Германия, както и на фериботните терминали.

Франция и Австрия още по-рано обявиха намерението си да удължат срока за граничните проверки. Всички тези решения за продължаване обаче трябва да бъдат одобрени от Европейската комисия. Нейният подход е да се опита да прекрати вътрешните гранични проверки чрез значително укрепване на сигурността по външните граници на ЕС, отбелязва ДПА.

"Гражданите на Европа трябва да продължат да усещат свободата на свободно придвижване (в страните от Шенгенската зона)", каза еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос днес в Люксембург, където се провежда среща на вътрешните министри от Евросъюза. Те обсъждат предложението на Еврокомисията за увеличаване на граничните офицери на ФРОНТЕКС - Европейската агенция за гранична и брегова сигурност.

Последвайте канала на

Novini.bg
883 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.10.12 | 18:58

1
Наистина, кой луд емигрант ще пътува напр. от Австрия посока Унгария, Румъния, България? В тази посока митничарите са само заплатаджии.
смрт на грб

2018.11.06 | 00:01

2

А в обратната ?!?

Добави коментар

Водещи новини