Германия отрича, че готви връщане на мигранти със самолети в Италия

  • 07 октомври 2018 21:19

  • 1277
  • 0
Германия отрича, че готви връщане на мигранти със самолети в Италия
© gettyimages

Германия отрече днес съобщение в италиански вестник, че възнамерява да връща мигранти със самолети в Италия, след като това твърдение предизвика гневна реакция от италианския вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини, предаде Ройтерс.

Салвини каза, че италианските власти ще отказват разрешение за кацане на самолети, превозващи мигранти без съгласието на Рим. "Всекидневникът "Ла република" писа вчера, че Германската агенция за бежанците е разпратила "десетки писма" до мигранти, с които ги предупреждава, че се подготвя връщането им в Италия - страната, където те първоначално са били регистрирани, вероятно с чартърни полети. Твърди се дори, че първият такъв полет бил насрочен за 9 октомври.

Салвини заяви днес, че Италия ще затвори летищата си за всички самолети, превозващи мигранти от Германия или която и да е друга страна от ЕС, с което изостри още повече споровете между 28-те страни членки на съюза как да се споделя отговорността за кандидатите за убежище. "Ще затворим летищата си така, както затворихме пристанищата", закани се Салвини.

Двете страни работят върху споразумение, според което Германия ще връща на Италия мигранти, които вече са подали молби за убежище там, но то още не е подписано. Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер каза миналия месец, че е постигнато споразумение с Италия и че очаква то да бъде подписано скоро. Ден по-късно обаче Салвини отрече, настоявайки за повече отстъпки от Германия, главно по два въпроса: ревизия на Дъблинското споразумение за това как Европа да третира кандидатите за убежище, и ревизия на военноморската мисия "София" на ЕС за патрулиране в Средиземно море по пътя на бежанския поток.

Зеехофер призова германската канцлерка Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се и италианския премиер Джузепе Конте да се намесят и да прекратят спора. "Споразумението е договорено и следва същите принципи, както аналогичното с Гърция, - писа Зеехофер във в. "Велт ам Зонтаг". - Ние ще връщаме бежанци в Италия, като ще поемем същия брой такива, спасени в морето." Той обаче добави: "Сега обаче Салвини изведнъж казва: Аз ще го подпиша само ако Германия подкрепи италианската позиция за убежището в ЕС. Правителствените ръководители трябва да се намесят (за решаването на този спор)".

Италия настоява за ревизия на Дъблинското споразумение, като то бъде заместено със система за автоматично разпределение на кандидатите за убежище из страните от ЕС, вместо изискването те да остават в страната, където първо са стъпили на европейска земя. Рим иска също да бъде променен мандатът на операция "София", според който в момента всички мигранти, спасени в Средиземно море, трябва да бъдат отвеждани в Италия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1277 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини