Българите в Холандия криели националността си

  • 18 февруари 2012 13:32

  • 15821
  • 49
Българите в Холандия криели националността си
©

Холандия години наред води особена политика към имигрантите. Най-осезаема е към българите. Ние никога не сме се радвали на комфорт от тази страна, особено на пазара на труда. Почти всяка година правителството приема някакви ограничителни мерки спрямо българите.

Това коментира пред БНР журналистът Слави Петков. Пазарът на труда в Холандия не е затворен за българи, а частично отворен, коментира той. Българите нямат право на свободен пазар на труда, освен ако не си направят фирма. Законът те задължава да имаш най-малко трима работодатели, които да наемат твоите услуги, и чак тогава можеш да получиш всички необходими документи, за да кандидатстваш за работа в някоя фирма в Холандия. Има още една опция за българите в Холандия - ако дадена фирма ги наеме на работа, т.е. работодателят сам иска българския гражданин да работи в неговата фирма. Този работодател трябва да докаже пред властите, че за тази свободна позиция точно този българин е подходящият човек и за тази позиция работодателят не е намерил подходящ кандидат - холандец или друг гражданин на света. Това се отнася само за българи и румънци, обясни той.

Според журналиста българите, които работят нелегално в Холандия, са много повече от легално работещите, които са около 15 хил. Българите в тази страна живеят в постоянен страх. Дори голям процент от сънародниците ни крият своята националност, подчерта Петков.

Според него чрез сайта, който събира сигнали за проблеми, причинени от източноевропейци, Херт Вилдерс се опитва да спечели влияние сред по-простичките хора в страната, като им представя една заблуда. Партията на свободата се опитва да ограничи свободата, което е дискриминация, добави той. Петков подчерта още, че огромен процент от черната работа в Холандия се работи от хора от Централна и Източна Европа: Питам се след като изгони всички жители на Централна и Източна Европа от Холандия, какво ли ще направи Херт.

Според Антоанета Димитрова, преподавател в Катедра "Публична администрация" в университета "Лайден" в Холандия, сайтът не пропагандира етническа омраза. Той прави възможно мисленето за източноевропейците като за престъпници и проблемни граждани на холандското общество. Той създава една атмосфера, при която би било възможно следващата стъпка да бъде по-крайна и да фокусира някакви чувства на омраза или нетолерантност, но директна пропаганда на етническа омраза в този сайт засега няма. ЕК има възможност да изрази мнение и позиция, но няма възможност за легална реакция, защото Партията на Вилдерс върви по ръба, но не прекрачва границата на поведение и квалификации, които биха могли да се считат за дискриминационни, добави мнението си тя.

Ние сме като дърво без корени. Ние сме никъде и някъде. Страхът да не се върнем в България да мизерстваме отново и страхът да не ни хванат в Холандия. Като чуят, че си българин, ти отказват всичко, казва българин, който живее в Холандия и работи в структура на холандското финансово министерство, коментира Димитрова.

На 21 февруари българи ще протестират пред парламента в Хага. Дни преди протеста обаче, български граждани и организации в Холандия разпространиха декларация, в която заявиха, че се разграничават от планирания протест. Авторите заявяват, че въпреки скандалните популистки акции на Вилдерс, в Холандия няма дискриминация и че ако някой се чувства дискриминиран, затова има десетки горещи линии, правителствени и неправителствени организации.

Последвайте канала на

15821 49

Свързани новини

Коментари 49

Добави коментар
Стер

2013.11.25 | 10:36

48
Първо - висококвалифицираните българи в Холандия могат да работят, след като техния работодател изиска разрешение за работа от съответната институция.Те нямат проблеми с намирането на работа, нито са дискриминирани, нито Вилдерс очаква евентуални оплаквания срещу тях. Второ- всеки един български строителен работник може да работи в Холандия като самонаето лице/ но много често не го прави, защото това означава –диплома за кфалификация, плащане на профсъюзна такса, плащане на осигуровки, застраховки и данъци/ Ако работи като самонаето лице в продължение на 12 месеца, 8 часа на ден, без прекъсване, след първата година може да работи в страната без ограничения./ но на българина това не му изнася, защото би означавало да се конкурира с холандските си колеги, дори с други кфалифицирани източноевропейци за високото заплащане на час.А защо да го прави, като може да смъкне цената наполовина, да го избачка на черно, голяма работа, че е прецакал някой. / Изумителен е непокизама на българина, когато прецаква някой, но когато него искат да „прецакат” се сеща за достойнство, човешки и европейски права, дискриминация и вика „ Да живее България” / за справака – патетично написаната покана за участие в митинга срещу дискриминираните българи на 21-02-2012 в Хага. По данни от холандската статистика, в момента в Холандия живеят и работят 11 000 българи. Официално! В тази статистика не са включени всички прииждащи и заминаващи си гастарбайтери, които пристигат за по месец-два, работят каквото им падне, но най-вече в строителството и селското стопанство, масово свалят цената на заплащане на час и не плащат съответните социални и здравни застраховки.Живеят по десетина човека на куп в едно жилище, попийват си здраво и понякога се посбийват.Разберете ме правилно-не, че това се прави само и единствено от българите, поляците , мароканците, суринамците.Проблема е, че се прави от тях безапелационно и често. А за да бъда още по точна - става дума за около 5 000 български граждани от турски произход само в Хага. Българските граждани от ромски произход- по стара българска традиция са неизброими. Има също така български граждани от български произход, но те са малцинство и за съжаление на България отдавна интегрирани в холандското общество, по простата причина , че са с добри професии, говорят езика и са заети оснавно с претопяването на децата си. Не че има някакво значение произхода на различните българи, но поне е добре да разберете факта, че нашите етноси са по-добре защитени от българските политици в Холандия , отколкото в собствената си страна.Надали срещу своеволията на Волен Сидеров и националистическите му намерения спрямо турци и цигани, нашенски политик ще търчи да се оплаче в Европейският парламент. Добре е българите в България да разберат, каи българи са българи за холандците.
AG

2013.11.25 | 10:49

49
Bravo za tochnia komentar, v koito se otraziava realnata "bulgarska" situacia v Holandia. Samo edno utochnenie: ne sme zaeti da pretopiavame decata si, prosto zashtoto nie ne se sramuvame che sme bulgari, ne go kriem i niama zashto da go kriem.
kura

2013.11.24 | 11:09

47
Бях 2006 год.там,наистина са голями фашисти,задържаха ме 3 седмици затова че нямам документи за право на престй и работа,екстадираха ме,откраднаха ми 400 ЕВРО и ми наложиха две години забрана за пътуване в ЕС. Е това го няма никъде в света само там.

2012.11.13 | 12:50

42
За съжаление си крием народността не само в Холандия и не от днес и от вчера. И не са ни виновни циганите, преди 5,10,20 г. ги нямаше. Вместо да ругаем другите и да ги изкарваме виновни, нека да се позамислим защо е така. И защо чехи, унгарци, поляци и други от бившия соц. блок се гордеят с имената си.

2013.11.24 | 11:08

46
Така е защото имаме 240 боклука дето на крадат дори и като спим,тея въпросните ако ги застреляме публично ,и ще се издигнем до висоти за каквито само може да мечтаем.Тук ни е нужна революция или по подробно казано крайни мерки,или се предаваме и всеки да си търси оправията кой както може ,и България да я подарим на 240 боклука дето да си останат тук да си живеят с циганите и турците,или както казах изтрбване до крак на боклука,за да можем и ние да си живеем малко от малко по-добре,я спомнете си какви пари харчеха геберите и бесепарите на президентските избори,плевела беше около 6 милиона ,а калфина беше към 5,но там никой не пропусна да харчи с две ръце,а сега за една тъпа стена не успяха да отделят някакви хиляди и какво направиха в крайна сметка, все едно гледах предизборна кампания,а хората както винаги бяха второстепенен въпрос,и за капак на всичко че и виновни не се намериха.
Ради Колев

2013.11.24 | 11:07

45
ОТГОВОР НА 15 ИСТИНАТА ВЪОБЩЕ НЕ Е ТАКАВА!И НЕ ЗАВИЖДАЙ НА ХОЛАНДЦИТЕ!ОЩЕ НЯКОЯ И ДРУГА ГОДИНА МОРЕТО ЩЕ ГИ ЗАЛЕЕ И ТОГАВА ТЕ ЩЕ ЕМИГРИРАТ!МОЖЕ БИ И В БЪЛГАРИЯ!
ANTIMANGAL

2013.11.24 | 10:23

44
do komentar 9 vasko !!! kakvi gluposti mi govori6 be VASKO ? da6teriami jivee v anglia i tam ima semeistvo . az hodia po 1-2 pati v godinata tam . ot 7 godini tam tia i semeistvoto i niamat i kiorav problem , dori i medicinskoto obslujvane e bezplatno . decata hodiat na u4ili6te i goliamata e otli4ena kato nai- dobrata u4eni4ka v klasa . a za rabotata da te svetna - ne sa ti dali za6toto vse o6te anglia se vaspolzva ot silata na kvotata za rabota ot evrozakona , za koito ti mai ne si i 4uval ! PRAVILA - PRAVILA I PAK PRAVILA ,VASKO ! TRIABVA DA SE 4ETAT I SPAZVAT . tezi darjavi se nari4at civilizovani to4no za6toto imat iasni pravila i se spazvat ! a tezi prostotii za sredno6tni piani hora i mejdurasova vrajda ,gi razpraviai v kvartalnoto kafene . i tova e palna LAJA ! . rabotnoto mesto se dava ne na bial ,jalt ili 4eren . to se dava sre6tu znanie i kvalifikacia neobhodima za mestoto i dobri protekcii ot drugi rabotodateli . taka 4e ti si oti6al i si se varnal ,a az tam sam jivial i mnogo dobre znam kolko struva meda i kolko bode jiloto .
ИСТИНАТА

2012.02.19 | 18:44

8
НАПЪЛНО ЛОГИЧНО Е !
Stoyan Georgiev

2012.11.13 | 12:51

43
Bratia, razbira se, che niama da ni iskat ne samo v Holandia, no i v nikoia druga strana po sveta! Dokato ne dokajem, che ili sme ravni s tiah, ili sme nad tiah!!! Samo togava shte ni posteliat chervenia kilim i shte nahvarliat rozite po nego...
eskimos

2012.10.15 | 12:14

41
na koi mu puka 4e edna malka xolandiq ne 6te b1lgari, pri polojenie 4e ima tolkova mn drugi strani?imat si dobra ikonomika i standart i ako iskat, mogat da v1vedat i totalen vizov rejim...no ne i dokato sa v evr. ob6tnost@!
biser

2012.10.15 | 12:13

40
da sprem da vnasqme holanska stoka v balgaria
pxaxaxa

2012.10.15 | 12:11

34
emi te gqvurite sa po zle i ot mangovcite i nikade ne gi iskat
Петър

2012.10.15 | 12:13

39
Ах леле да те намеря и да ми го кажеш това в очите, ще ядеш свинско на гроба на майка ти, турска курво!
Rebel

2012.10.15 | 12:13

38
О те та мо принцип са си мръсни фашуги имат против емигрантите без значение от коя държава са.

Добави коментар

Водещи новини