Разрешиха отглеждането на канабис в Милано

  • 03 октомври 2018 08:25

  • 853
  • 1
Разрешиха отглеждането на канабис в Милано
© Pixabay

С голямо мнозинство общинарите в Милано одобриха предложението на десницата на територията на града да започне отглеждането на канабис за терапевтични цели.

До сега тази задача бе поверена от правителството на Въоръжените сили, като войниците я изпълняваха в нарочни ниви край Флоренция. Добивания от тях канабис за лечение обаче се оказал недостатъчен за нуждите на страната и Министерството на здравеопазването било принудено да внася стотици килограми от Холандия и Канада срещу 6 000 евро за килограм. Просто защото нуждаещите се от дрогата със съвсем законно лекарско предписание италианци били над 20 милиона души. Съответно общинарите в Милано решиха да им се притекат на помощ с родно и значително по-евтино производство, пише "Монитор".

През 2017 г. италианците са изхарчили за наркотици 14,4 млрд. евро или близо 1 на сто от брутния си вътрешен продукт за същата година. Това е основният извод в годишния доклад за наркозависимостите в страната, който министърът на семейните политики Лоренцо Фонтана представи в Парламента. Според документа на алъш-вериша с наркотиците вече се падат 75 на сто от вихрещите се на територията на Италия незаконни трафици.

В сравнение пък с 2016 г. през миналата година консумацията на дрога в страната се е увеличила с около 5 на сто, но за съжаление смъртните случаи в резултат на употребата й са нараснали с 10 на сто – от 268 на 294. Най-популярният наркотик продължава да бъде канабисът, но най-доходоносен за трафикантите остава кокаинът, за когото през 2017-та са били похарчени близо 6 млрд. евро! В доклада се споменава още, че една трета от италианците/италианките на възраст между 15 и 64 години поне веднъж в живота си са употребявали психотропни вещества, а един на всеки десет от тях или над 4 млн. души са го сторили през миналата година. Като особено тревожен за здравето на нацията факт е посочена увеличаващата се непрекъснато употреба на канабис от учениците в горните класове и от студентите - 34% на сто от тях вече знаели добре за какво става дума. Ако се вярва на сметките на авторите на доклада, то редовни консуматори на канабис в страната са 1 400 000 души, на кокаин – 100 000 души, а на други опиати – 200 000 души.

В представения от министър Фонтана в Парламента документ се подчертава дебело, че през миналата година Италия е направила доста сериозна стъпка в борбата срещу наркотиците, тъй като силите на реда са конфискували на националната й територия 114 588,60 кг дрога или с 60% повече, отколкото през 2016-та.

Последвайте канала на

Novini.bg
853 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Съдията

2018.10.03 | 09:06

1
А общинарите дали не са били нарочно напушени при одобрението на предложението??

Добави коментар

Водещи новини