ЕК: Няма демокрация без свободна журналистика

  • 24 септември 2018 14:49

  • 1620
  • 1
ЕК: Няма демокрация без свободна журналистика
© pixabay

При никакви обстоятелства журналистите не трябва да бъдат затруднявани. Това заяви говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос, свързан със задържането на журналисти в Гърция, предаде БТА.

Той отбеляза, че комисията все още не е запозната изцяло с обстоятелствата, довели до задържането на журналистите. Той добави, че отговаря на въпроса в общ смисъл.

"Европа винаги трябва да бъде място, където свободата на печата е свещена. Твърде много наши журналисти биват затормозявани, притискани, убивани. Няма демокрация без свободна журналистика", посочи говорителят, като се позова на част от речта на председателя на ЕК Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето пред Европейския парламент по-рано този месец.

Говорителят посочи, че ЕС прави необходимото националните власти да работят за справедливост на основата на върховенството на правото.

"Работата на институциите на ЕС е да наблюдават за спазването на тази отчетност и журналистите да могат да си вършат работата", допълни той.

Трима гръцки журналисти бяха задържани по жалба срещу тях на министъра на отбраната на Гърция. По-късно днес те бяха освободени. Журналистите се предали доброволно след твърдения на министъра, че са го оклеветили. В статия на журналистите е описана злоупотреба със средства от ЕС от страна на бизнесмени, свързани с гръцкия военен министър Панос Каменос.

Прокуратурата ще разследва случая, без да повдига засега обвинения срещу тримата журналисти.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1620 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Въййй

2018.09.24 | 15:09

1
Ами за зад*ржан*те в Бг бълга*ски и рум*нски журнал*сти,какво ст*на с тях. Яв*о на*ето задъ*жане е по демок*атич*о,или пък Буда л*же дос*а добре в*че не само бабиното дупе

Добави коментар

Водещи новини