Германската полиция разследва използването на нацистки символи на демонстрация в Хале

  • 11 септември 2018 11:18

  • 1135
  • 0
Германската полиция разследва използването на нацистки символи на демонстрация в Хале
© Getty Images/Guliver

Полицията в източногерманския град Хале е започнала поне 10 разследвания след като вчера на демонстрация в града участниците използваха нацистки символи и лозунги, предаде ДПА.

Органите на реда съобщиха, че разследват и случаи, в които демонстранти са нападали полицаи, наплювали са ги и са се сбивали с тях.

В протеста се включиха около 450 души. Той беше част от поредица демонстрации из цяла Източна Германия след неотдавнашните събития в Кемниц и Кьотен, в които германци починаха след сблъсъци с имигранти.

Повечето протестни шествия бяха срещу мигрантите, чиито брой в Германия драматично нарасна от 2015 г. досега при правителствената политика на отворени врати за хора, бягащи от военни зони и други райони, засегнати от конфликти.

Във ФРГ обаче се засилва загрижeността, че антиимигрантското движение става хранителна среда за неонацистки чувства. Членове на десни организации се включиха масово във вчерашната проява.

Вече се разследва използването на символи на забранени организации, отправяне на нацистки поздрави и възгласи "Зиг хайл!" ("Да живее победата!"), които са били скандирани от нацистите.

Властите съобщиха, че много от демонстрантите са изглеждали пияни, но не може да се каже със сигурност дали всички участници на демонстрацията в Хале са били крайнодесни.

На контрадемонстрация са се събрали едва 80-100 души и тяхната проява е преминала мирно, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1135 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини