Прочут италиански архитект представи проекта си за нов мост в Генуа

Прочутият италиански архитект Ренцо Пиано представи днес официално проекта си за нов мост в Генуа, който е негов роден град, предаде Франс прес.

На 14 август в западната част на града рухна участък от моста "Моранди", който бе част от магистралната мрежа на областта Лигурия. Загинаха 43 души, предаде Франс прес. Малко след това Ренцо Пиано предложи на областния управител на Лигурия, в която се намира Генуа, проект на нов мост на мястото на частично срутилия се. Днес на пресконференция световноизвестният архитект представи официално проекта си.

"Новият мост би трябвало да издържи 1000 години и ще бъде от стомана", каза Ренцо Пиано. "В него ще има нещо, което ще напомня на кораб", допълни той. "Новият мост ще бъде с по-фина конструкция, ще има специфично излъчване и светлина", допълни Пиано, уточнявайки, че мостът ще е бял.

Роденият преди 80 години в Генуа Ренцо Пиано подчерта, че не трябва да се бърза при изграждането на новия мост. Но областният управител на Лигурия Джовани Тоти увери, че новият мост ще бъде готов през есента на 2019 г., най-късно през ноември догодина.

Кметът на Генуа Марко Бучи пък обяви организирането в идните месеци на международен конкурс за възстановяването на "един много красив квартал" под моста. Това се налага тъй като разрушаването на отломките от моста, ще наложи и разрушаването на част от жилищните блокове, намиращи се под него.

"Искаме да превърнем трагедията в една голяма възможност за Генуа и накрая ще имаме един още по-хубав град отпреди. В продължение на векове Генуа правеше велики неща и не виждам защо да не можем да продължим да го правим", каза Бучи.
На пресконференцията присъстваха и ръководители на компанията Аутостраде пер л'Италия и на корабостроителниците Финкантиери, които споменаха възможността на консорциум за новия мост.

Първата компания е концесионер на моста "Моранди", който рухна частично в Генуа. В началото на седмицата Данило Тонинели, министърът на инфраструктурата на Италия, каза, че концесионерът ще финансира реконструирането на моста, което ще бъде поверено на публична компания.

Според областния управител на Лигурия ръководителите на Арселор Митал, която в момента поема контрола върху италианската компания Илва, която има голямо предприятие в Генуа, са изразили готовност да предоставят стомана за изграждането на моста.

В края на пресконференцията днес ръководителят на Аутостраде пер л'Италия Джовани Кастелучи разгледа отблизо макета на моста на Ренцо Пиано и без да иска го събори. Макетът се строши и това предизвика усмивката, но и жест на безпомощност от страна архитекта, пише БТА.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Избрано от Интернет