Урсула фон дер Лайен: Разходите за отбрана ще достигнат до 1,5% от БВП

  • 04 септември 2018 17:01

  • 702
  • 0
 Урсула фон дер Лайен: Разходите за отбрана ще достигнат до 1,5% от БВП
© Getty (архив)

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен представи днес план за модернизация на въоръжените сили на Федералната република (Бундесвера), който предвижда увеличаването на разходите на Германия за отбрана до 1,3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) до 2019 г., предаде ДПА. Планът предвижда разходите за отбрана да достигнат и до 1,5 % от БВП продукт до 2024 г.

Фон дер Лайен подчерта, че по-големият бюджет ще бъде разпределен между всички сфери на дейност на германската армия, но ще се обърне специално внимание на инвестирането във военно оборудване и дигитализация.

Членките на НАТО поеха ангажимент да харчат два процента от БВП за отбрана, но само осем от 29-те държави от Алианса се очаква да изпълнят условието до края на тази година. Американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския многократно критикува Берлин, че не изпълнява поетия ангажимент за плащане на два процента от БВП за отбрана. Към сегашния момент Берлин харчи за тази цел само 1,24 процента от БВП, отбелязва ДПА.

 

Последвайте канала на

БТА
702 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини