Еврозоната натиска Гърция за изборите

  • 16 февруари 2012 10:21

  • 932
  • 0
Еврозоната натиска Гърция за изборите
©

Лидери от еврозоната искат Гърция да отложи провеждането на предсрочните парламентарни избори през април, предаде РИА Новости.

По време на снощните преговори по телефона три държави от валутния съюз открито са обсъждали такава възможност. Става дума за страните с най-висок кредитен рейтинг Германии, Финландия и Холандия, уточнява агенцията, като се позовава на британското издание Файнейшъл таймс.

Напрежението между Гърция и нейните европейски партньори, които все още не са приели нов план за финансирането на Атина, вчера премина в словесна баталия между финансовия министър на Германия Волфанг Шойбле и държавния глава на Гърция Каролос Папуляс. Западноевропейският политик изрази мнение, че в Атина е добре да има правителство на технократи и с минимално участие на политици, какво е италианското, ръководено от Марио МонтиМарио Монти Марио Монти – италиански политик и икономист. Роден на 19 март 1943 г. във Варезе, северна. От своя страна, Папуляс обвини германеца, че обижда Гърция и отбеляза, че балканската държава няма да приеме диктат отвън.

Въпреки необходимостта от противопоставяне на натиска от страна на Брюксел в Гърция се води ожесточена борба между двете основни партии – социалистическата ПАСОК на бившия премиер Георгиос ПапандреуГеоргиос Папандреу Георгиос Папандреу – гръцки политик. Премиер на Гърция от 2009 г. до 2011 г. Георгиос, която се очаква на бъде оглавена от сегашния финансов министър Евангелос Венизелос и десноцентристите Нова демокрация на Антонис СамарасАнтонис Самарас Антонис Самарас - гръцки политик и икономист. Премиер от 19 юни 2012 г. Самарас е роден на 23 май 1951. Лидерът на десницата, който води в социологическите проучвания, нееднократно заявяваше готовността на своята политическа формация да преразгледа споразуменията на страната с международните кредитори. Заради това той едва вчера изпрати писмените гаранции, че ще продължи политиката на реформи. Гаранциите са поискани от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд за отпускането на втория пакет помощи и за опрощаване на около 100 млрд. евро от държавния дълг на Атина.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
932 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини