Педро Санчес обеща по-голяма автономия за Каталуния

  • 03 септември 2018 14:49

  • 1277
  • 1
Педро Санчес обеща по-голяма автономия за Каталуния
© Getty Images (архив)

Испанският премиер Педро Санчес обеща днес на каталунците референдум за нов статут на Каталуния с по-голяма автономия, но за пореден път отхвърли възможността за вот за независимост, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

В интервю за испанско радио Санчес отбеляза, че референдумът ще е плод на диалог между него и каталунския лидер Ким Тора.

Въпреки това испанският премиер подчерта, че това ще бъде "референдум за автономия, но не за самоопределяне" и не каза кога ще бъде проведено гласуването. Каталунските сепаратисти искат референдум за самоопределяне, което Санчес отхвърли категорично.

"Процесът по постигането на независимост е необратим. Правото на Каталуния на самоопределяне не може да бъде поставяно под въпрос", заяви каталунският премиер Ким Тора в интервю за каталунска телевизия.

Каталунците вече гласуваха през 2006 г. на референдум за определяне на статута на провинцията. Седемдесет и три процента от тях тогава изразиха подкрепата си Каталуния да се ползва с широка автономия и с правото да се нарича "нация". Впоследствие обаче резултатите от референдума бяха отменени от испанския конституционен съд, което даде тласък на движението за независимост.

Каталуния обяви независимост на 27 октомври миналата година след организиран от местните власти референдум въпреки липсата на разрешение от Мадрид. Испания веднага постави провинцията под специален контрол, а каталунските ръководители бяха отстранени от длъжност.

Новият каталунски премиер Ким Тора следва курса на предшественика си Карлес Пучдемон, който сега е в изгнание в Белгия.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1277 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
tsvetan lazarov spasov 7406087068

2018.09.03 | 16:08

1
mirame marikita tova nezavisi ot teb a ot kralia felipe 6 zashtoto tova e kralstvo ne ot teb ne ot alchnite politici ili ot prostata kralica koiato pozvoliava na vsiaka kurva dase pravi na neia a tozi kim mim lie moghe dase oburnesh kum nacionalkite i te znaiat kvo da praviat komprende tonto

Добави коментар

Водещи новини