Във Виена ще се проведе среща между външните министри на ЕС

  • 30 август 2018 07:04

  • 473
  • 0
Във Виена ще се проведе среща между външните министри на ЕС
© Pixabay

Под председателството на Върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини днес и утре във Виена ще се проведе неформална среща на външните министри на ЕС. Основните теми на разговорите в столицата на Австрия, която в момента председателства Съвета на ЕС, са напрежението в Близкия Изток, отношенията между ЕС и САЩ, както и европейската перспектива пред Западните Балкани.

Неформалните срещи на министрите на външните работи на ЕС се провеждат два пъти в годината - без предварително зададен твърд дневен ред, и дават възможност за обсъждането на сложни проблеми без разговорите да завършват с обща декларация.

"За участие в неформалната среща на външните министри, известна като Гимних, сме поканили страните кандидати за членство от Западните Балкани. А темите са дигитализацията, но и енергийната сигурност, за която Западните Балкани имат ключово значение", заяви австрийският първи дипломат Карин Кнайсъл.

Външните министри ще обсъдят ситуацията в Йемен, Либия и Сирия, както и отношенията с Иран, след оттеглянето на САЩ от ядрената сделка, информира още БНР.

Друга тема в контекста на трансатлантическото сътрудничество е ядрената програма на Северна Корея. Западните Балкани са в центъра на вниманието с конкретни стъпки за установяване на междуетническа толерантност, като ясно условие за членство в ЕС.

Последвайте канала на

Владимир Василев
473 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини