Българите са най-големите оптимисти, че ЕС помага за намаляването на корупцията

  • 15 февруари 2012 15:03

  • 674
  • 2
Българите са най-големите оптимисти, че ЕС помага за намаляването на корупцията
© gettyimages

Българите са най-големите оптимисти, че ЕС помага за намаляването на корупцията в тяхната страна, сочи проучване на Евробарометър, публикувано днес от Европейската комисия.

Близо половината от българите са заявили, че вярват в действията на ЕС срещу корупцията. Българите са най-многобройни в ЕС (46 процента), които споделят тази оценка. Девет от 10 участници в допитването от България, Гърция, Португалия, Кипър, Румъния, Словения и Чехия оценяват корупцията като голям проблем в тяхната страна.

Гърците (80 процента), румънците (78 процента) и българите (75 процента) са на мнение, че в техните страни корупцията е по-разпространена, отколкото в останалите държави от ЕС. По-голямата част от европейците са на мнение, че институциите на ЕС са корумпирани, но най-малко това мнение се споделя от поляци, румънци и българи. Изследването отчита, че гражданите на България и на Румъния са най-малко информирани по този въпрос. Българите са най-убедените в ЕС, че полицията, съдът и митниците в тяхната страна са корумпирани - близо 80 процента дават такъв отговор. Румънци, българи, словаци и литовци най-често (около една четвърт) заявяват, че в последните 12 месеца са били изнудвани. Същевременно българите, както и повечето останали граждани на ЕС (41-42 на сто), заявяват, че ще се обърнат към полицията, ако станат жертва на корупция. Близо половината от българите (47 процента) са на мнение, че корупцията се разраства заради липсата на ефективни наказания. Мнението, че корупцията се дължи на ниски доходи и лоши социално-икономически условия се споделя от всеки пети европеец, но в България това е обяснението според двойно повече хора (37 на сто).

Проучването на Евробарометър е извършено през септември 2011 година. То изяснява, че по-голямата част (74 на сто) от европейците определят корупцията като сериозен проблем в тяхната страна. Почти половината от всички европейци (47 на сто) са на мнение, че равнището на корупцията в тяхната страна се е увеличило през последните три години. Повечето европейци приемат, че корупция има в местните (76 на сто), регионалните (75 на сто) и националните институции (79 на сто). Европейците смятат, че подкупите и злоупотребата с власт се срещат във всички области на публичната администрация. За националните политици (57 на сто) и отговорните за възлагането на обществени поръчки служители (47 на сто) е най-вероятно да се приеме, че може да са замесени в такива дейности. Общо 40 процента от европейците са на мнение, че прекалено тесните връзки между бизнеса и политиката допринасят за корупцията. Липсата на действия от страна на политиците (36 на сто) и липсата на прозрачност в начина, по който се изразходват обществените финанси (33 на сто) са допринасящи за това фактори. Мнозинството от запитаните (68 процента) не вярват, че има достатъчна прозрачност и надзор на финансирането на политическите партии. Мнозинството от европейците (70 на сто) са на мнение, че корупцията е неизбежна и че винаги е съществувала. Двама от всеки трима европейци (67 процента) заявяват, че корупцията е част от бизнес културата в тяхната страна. Същият процент не са съгласни, че те са лично засегнати от корупцията в своето всекидневие. Една трета от тях заявяват, че са лично засегнати. Едва осем на сто от запитаните са посочили, че през изминалата година им е бил искан или от тях се е очаквало да дадат подкуп. Ако се сблъскат със случай на корупция, европейците e най-вероятно ще се обърнат за помощ към полицията (42 на сто) и съдебната система (41 на сто), а най-малко вероятно е да се обърнат за помощ към политически представители (6 процента).

Корупцията продължава да бъде сериозен проблем в ЕС, като преобладава мнението, че нивата на корупцията са се увеличили през последните три години, се отчита в изводите от изследването. Данните показват, че почти три четвърти от европейците продължават да приемат корупцията като сериозен проблем и отчитат, че той съществува на всички равнища на управление. Средно осем процента от запитаните заявяват, че през изминалата година им е бил поискан или от тях се е очаквало да дадат подкуп.
С разочарование трябва да отбележа, че практическите резултати в борбата с корупцията в ЕС остават незадоволителни, коментира еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, цитирана в съобщение на комисията. Европейците очакват националните правителства да предприемат решителни мерки и е крайно време те да го направят, добавя тя.
ЕК отчита, че корупцията остава едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправена Европа. Макар че естеството и обхватът на корупцията се различават в отделните държави, тя вреди на ЕС с намаляването на инвестициите, възпрепятстването на правилната работа на вътрешния пазар и отрицателното влияние върху публичните финанси. Икономическите разходи в резултат на корупцията в ЕС се оценяват на около 120 милиарда евро годишно. Корупцията е заболяване, което руши държавите отвътре, като подкопава доверието в демократичните институции, отслабва отчетността на политическото ръководство и облагодетелства организираните престъпни групи, коментира Малмстрьом. Според нея успехът на борбата с корупцията зависи от волята и ангажираността на лидерите и отговорните за вземането на решения на всички равнища. Комисията ще предложи скоро ново законодателство за отнемането на придобито от престъпна дейност имущество, за промяна на правилата за обществените поръчки, по-подробни статистически данни за престъпността и засилена политика за борба с измамите на европейско равнище.

Последвайте канала на

БТА
674 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.02.15 | 21:23

2
понеже са най-незапознати
Ванко

2012.02.15 | 21:23

1
И най-неуки!!! До къде трябва да стигнем за да стане ясно, че този Европейски съюз ебава майката на всички като нас и "ядат от месото ни"!!! Гърците се усетиха, ама много късно. БЪЛГАРИЯ - самостоятелна държава или поредното РОБСТВО?!

Добави коментар

Водещи новини