САЩ депортираха последния жив нацист в Германия

  • 21 август 2018 15:14

  • 3109
  • 5
САЩ депортираха последния жив нацист в Германия
© Getty (архив)

Последният заподозрян нацистки военнопрестъпник, очакващ вече близо 15 години депортиране от САЩ, бе отведен от дома си в Ню Йорк и изпратен в Германия, предадоха АП и Ройтерс, цитирайки съобщение на Белия дом.

95-годишният Якив Палий, който е бил надзирател в бившия нацистки концлагер "Травники" на територията на днешна Източна Полша, емигрирал в САЩ през 1949 г., успявайки да скрие нацисткото си минало и да получи американско гражданство 8 години по-късно. Той живял необезпокояван там допреди около 30 години, когато следователи попаднали на името му в стар нацистки списък, а негов колега охранител в лагера казал, че той "живее някъде в Америка". Когато следователите позвънили на вратата му през 1993 г., Палий чистосърдечно си признал: "Никога не бих получил виза, ако бях казал истината. Всеки лъжеше...".

Съдебен състав отне през 2003 г. американското гражданство на родения в Полша Палий заради участие в действия срещу цивилни евреи по време на службата му в лагера Травники, а година по-късно последва и заповедта за екстрадиция. Германия, Полша, Украйна и други страни обаче отказаха да го приемат и той продължи да живее, очаквайки депортирането, в двуетажния си тухлен дом в нюйоркския квартал Куинс заедно със съпругата си Мария, сега на 86 години. Неговото присъствие там предизвика гнева на местната еврейска общност и често през тези години край дома му имаше спонтанни протести, на които се чуваха възгласи "Вашият съсед е нацист".

Според министерството на правосъдието на САЩ Палий е служил в Травники през 1943 г., където на 3 ноември същата година са били разстреляни 6000 еврейски мъже, жени и деца - едно от най-големите единични кланета по време на Холокоста, отбелязва Белият дом.

През септември всичките 29 членове на американския Конгрес от щата Ню Йорк призоваха в писмо Държавния департамент да ускори процедурата по депортирането му и то бе уредено чрез сложни преговори с Германия. От германските министерства на вътрешните работи и на правосъдието и от офиса на канцлера Ангела Меркел засега няма коментар къде ще бъде отведен Палий в Германия и какво точно ще се случи с него. Следователи са казвали, че, изглежда, няма достатъчно доказателства той да бъде обвинен във военни престъпления.

Самолетът с Палий кацна днес в Дюселдорф, Западна Германия. Представители на местните власти казаха, че бившият надзирател в нацистки концлагер ще бъде настанен в старчески дом.

Последният депортиран от САЩ в Германия нацистки военнопрестъпник бе Джон Демянюк, също служил като нацистки надзирател, през 2009 г. Демянюк бе осъден през 2011 г. на пет години затвор като съучастник в избиването на 28 000 души и почина 10 месеца по-късно на 91-годишна възраст, очаквайки резултата от обжалването на присъдата.

Последвайте канала на

БТА
3109 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Waffen SS

2018.08.21 | 16:05

3
Вечна слава на героите! На който не му харесват да се радва на съвременния свят!

2018.08.21 | 17:35

5
Що не си го осиновиш?

2018.08.21 | 17:33

4
да го екстрадират в Израел - те там знаят какво да правят с такива...
АМЕРИКАНСКИТЕ ЕВРЕЙ

2018.08.21 | 15:46

1
ДОВЕДОХА ХИТЛЕР НА ВЛАСТ. ИМА МНОГО ДИКУМЕНТИ ЗА ТОВА.
Гост

2018.08.21 | 15:54

2
истина, но не са го преценили добре.

Добави коментар

Водещи новини