Оксиженист правил смъртоносните импланти

  • 14 февруари 2012 13:15

  • 994
  • 1
Оксиженист правил смъртоносните импланти
©

62-годишен оксиженист бил отговорен за производството на силиконовите импланти, причинили смъртта на няколко жени, пише френският в. Фигаро.

Протоколи от разпитите на бивши служители във фирмата Poly Implant Prothese (PIP) разкриват скандални назначения. Оказва се, че компанията наемала служители без необходимата квалификация. Строителният работник, наречен Давид, започнал работа като през 1991 г. благодарение на сложна роднинско-приятелска връзка. Първо заемал поста на отговорник по производството, а после бил повишен и оглавил цялата дирекция. Матийо, 44-годишен, познавал няколко души, които работели в РIР и чрез тях през 1990 г. успял да получи мястото на асистент по продукцията. Бившият сладкар и хлебар признава, че нямал нужната квалификация, но твърди, че занаят се учи в хода на работата, а не с предварителни курсове. Петдесетгодишният Жерар бил нает през 1990 г. като контрольор по качеството. Той започнал работа във фирмата само защото в старческия дом, в който бил готвач преди това, работела и приятелката на Жан-Клод Мас, която го препоръчала. Виржини, 44-годишна, козметичка по професия, била наета първо като секретарка, а после като главен касиер. Съпругът й пък отговарял за спедицията на пратките във Франция и за чужбина. Стефани, 46-годишна, години наред била безработна. Тя написала писмо до президента на Франция, в което изразявала възмущението си, че няма работа. От президентството предали случая на службите по заетостта в Тулон, които на свой ред се свързали със Стефани и й предложили работа в компанията.

Разкритията за неквалифицираните служители
излязоха на бял свят при разследването, заведено срещу собственика на закритата вече фирма Жан-Клод Мас. Скандалът с френската компания избухна, след като се разбра, че тя  произвеждала силиконови гръдни протези с гел, неотговарящ на изискванията.

Последвайте канала на

БТА
994 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.02.14 | 16:14

1
ебати българската фирма е това PIP :)

Добави коментар

Водещи новини