576 огнища на африканска чума в Румъния

  • 07 август 2018 12:52

  • 1286
  • 1
576 огнища на африканска чума в Румъния
© Pixabay

576 са огнищата на африканска чума в Румъния, най-близкото е на 20 километра от българската граница. Това съобщи д-р Даниел Денев от Областната дирекция за безопасност на храните във Варна, предаде БНР. По разпореждане на областния управител Стоян Пасев, до края на месеца кметовете на общини и населени места трябва да организират преброяване на прасетата в личните стопанства, тъй като голяма част от тях не са регистрирани.

Д-р Денев обясни: "По Закона за ветеринарномедицинската дейност би следвало всеки, който отглежда животно да го регистрира. Проблемът със свинете в задния двор е, че това не са животни, които излизат ежедневно на паша и недобросъвестните стопани ги укриват от нас в къщите си и не ни допускат. Надяваме се, че заради високата информираност на хората ще се осъзнае големият проблем и да съдействат. Към настоящия момент това са животни, които са свободни от заразно заболяване, но ние трябва да ги знаем, тъй като мерките, ако дойде това заболяване, ще обхване и тези задни дворове и да не ги разбираме тогава". 

До този момент у нас няма африканска чума. По границата ни с Румъния се изгражда телена ограда с дължина 133 километра.Там ще се пръска и със специални репеленти с екстракт от вълча урина, които в продължение на месец могат да възпират проникването в страната на диви прасета.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1286 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
STAN4O FANELATA

2018.08.07 | 16:24

1
Докторе, това не са недобросъвестни стопани, атакива които ви нямат доверие.Защо ли?

Добави коментар

Водещи новини