Полша осъди продължаващата 10 години окупация на част от Грузия от Русия

  • 06 август 2018 21:48

  • 1451
  • 2
Полша осъди продължаващата 10 години окупация на част от Грузия от Русия
© pixabay

Полският министър на външните работи Яцек Чапутович осъди днес руската "агресия и окупация" на част от Грузия преди да замине за Тбилиси по повод 10-годишнината от началото на руско-грузинската война утре, предаде Франс прес.

"Заедно с грузинските власти искаме да напомним на света какво се случи през август 2008 г., нарушаването на независимостта на Грузия, трагедията на хиляди прогонени от домовете им семейства, стотиците убити и ранени", каза полският външен министър, който ще посети грузинската столица заедно с колегите си от Литва и Латвия и украинския вицепремиер Павло Розенко.

"Искаме да припомним първата в следвоенната европейска история военна агресия на една страна срещу суверенна държава и продължаващата до днес окупация на нейна територия", добави Чапутович.

Той припомни "историческата визита" в Тбилиси през август 2008 г. на тогавашния полски президент Лех Качински, който заедно с колегите си от Украйна, Литва и Естония и премиера на Латвия отиде да засвидетелства солидарността си с Грузия.

През лятото на 2008 г. руската армия се намеси в Грузия в подкрепа на обявилата независимост проруска сепаратистка територия Южна Осетия, където Грузия водеше военна операция. Руските войски отблъснаха грузинските сили и можеха да превземат Тбилиси. Постигнато бе мирно споразумение с посредничеството на френския президент Никола СаркозиНикола Саркози   Никола Саркози - Политик и президент на Франция (2007-2012 г.). Роден в Париж на 28 януари 1955 г. в, но Русия призна независимостта на грузинските сепаратистки области Южна Осетия и Абхазия и оттогава поддържа там военно присъствие.

Последвайте канала на

БТА
1451 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
оня с коня

2018.08.07 | 01:22

2
Еврейте наливат милиони в антируска пропаганда. Чак някой наши драскачи пишат като луди за някой кървав лев.
ii

2018.08.06 | 23:38

1
А Русия ли бомбандира Югославия,Ирак,Либия,майдани и създаде Косово?

Добави коментар

Водещи новини