В Южна Европа са издадени предупреждения за силни горещини

  • 02 август 2018 21:21

  • 3506
  • 0
В Южна Европа са издадени предупреждения за силни горещини
© Getty Images

Страните в Южна Европа издадоха предупреждения за силни горещини при температури, надхвърлящи 40 градуса, а спадът на водите в германска река извади на повърхността гранати и мини от Втората световна война, предаде Ройтерс.

Италия обяви червен код за опасно време, най-високото от три нива, за централната и северната част на страната, предупреждавайки за сериозни рискове за здравето на хората в градове като Рим, Флоренция и Венеция.

Очаква се сегашната гореща вълна в Италия да продължи до уикенда, когато синоптиците прогнозират мощни гръмотевични бури из цялата страна.

Португалия заяви, че в близките дни може да бъдат поставени нови температурни рекорди и предупреди за висок риск от горски пожари. През 2017 г. в такива пожари загинаха 114 души, а вътрешният министър подаде оставка.

В Гърция миналия месец загинаха 91 души в горски пожари.

В източната германска провинция Саксония-Анхалт полицията предупреди гражданите да не пипат гранатите, мините и други оръжия, които изплуваха от калта по бреговете на река Елба, чието водно равнище рязко спадна заради жегите.

Само за няколко седмици полицията е намерила в близост до водни басейни 24 единици боеприпаси от Втората световна война, изхвърлени в края на конфликта от германски, руски и съюзнически войски, спрямо 12 за цялата минала година. Сапьори работят по обезвреждането им.

Два нови горски пожара избухнаха в Латвия, един от които унищожи 220 хектара площи в блатист район близо до границата с Естония, предаде Франс прес.Другият пожар избухна в близост до централния град Йекабпилс, но вече е потушен. Затова пък пожарникарите не успяват да угасят големия пожар, който от две седмици бушува в в северната част на област Видземе, където е унищожил 1200 хектара торфени находища, гори и блата. Повечето евакуирани жители още не могат да се завърнат по домовете си.

В момента Латвия е обхваната от суша с рекордна продължителност от един век насам.

Заради липсата на оборудване латвийското правителство реши да закупи шест нови тежкотоварни хеликоптера за превоз на хора и пренасяне на големи количества вода за гасене на пожари.

Последвайте канала на

БТА
3506 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини