Огнена стихия в Гърция: Пожарите взеха десетки жертви (обновена+видео)

  • 24 юли 2018 06:19

  • 5818
  • 1
Огнена стихия в Гърция: Пожарите взеха десетки жертви (обновена+видео)
© Pixabay

Горските пожари, бушуващи край Атина, са отнели живота на повече от 24 лица и са ранили повече от 100, сред които 16 деца, предава Reuters.

Гръцката противопожарна охрана се бори с няколко пожара край Атина вече повече от половин денонощие. Най-големият брой ранени и загинали се наблюдава в района Мати, пояснява Фокус.
„За жалост там са най-многото ранени и най-многото загинали. Хора, които не са успели да напуснат района и са били блокирани в своите домове и автомобили“, заяви прессекретарят на гръцкото правителство Димитрис Цанакополус.

Припомняме ви: Три са големи пожара избухнаха в Гърция за кратък период. Първо беше съобщено за пламнала борова гора в планински район западно от Атина. Заради силния вятър огънят бързо се разрасна. Заради гъстия задушлив дим и опасността пожарът да достигне домовете, десетки жители на няколко населени места бяха евакуирани. Огънят изпепели няколко къщи и автомобили. Заради гъстия дим летището в Атина започна да отклонява полети. Най-тежка е обстановката в района на градчето Кинета, на около 50 километра от столицата. Вторият пожар избухна на южния остров Крит, където са изпепелени земеделски земи и гори. Третият е в планината Пенделикон, североизточно от Атина.

Причините за пожарите се изясняват. Премиерът Алексис ЦипрасАлексис ЦипрасАлексис Ципрас – гръцки политик и премиер на страната от януари 2015 г. Ципрас е роден на 28 юли заяви, че не изключва варианта за умишлен палеж.

С горските пожари се борят над 600 пожарникари и над 300 пожарни автомобила. Гърция подаде дори  молба за международна помощ в гасенето на пожарите, съобщиха от гръцката противопожарна служба.

Кризисен щаб е сформиран в българското посолство заради бушуващия край гръцката столица голям горски пожар. До момента няма български граждани, които да са търсили помощ от посолството ни в Гърция, няма и.за засегнати или бедстващи наши сънародници в следствие на пожарите. В българското посолство е открита гореща телефонна линия, на която нашите сънародници могат да потърсят съдействие, в случай на необходимост: +30 6937 096 220.

 

 

Десислава Станева
5818 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.07.24 | 09:07

1
ДА ПРАТЯТ СУПЕРМЕНЪТ ПОЖАРНИКАРЯТ С ГОЛЕМИЯТ КОРЕМ ДА ПОМАГА НАЛИ Е ПО ПОМАГАНЕТО

Добави коментар

Водещи новини