Парламентът в Атина одобри помощния план, безредиците се разрастват

  • 13 февруари 2012 07:13

  • 916
  • 4
Парламентът в Атина одобри помощния план, безредиците се разрастват
©

Малко преди 1 часа българско време в понеделник депутатите в гръцкия парламент одобриха изключително непопулярните сред населението антикризисни мерки, срещу които страната да може да получи втори пакт помощи за избягване на хаотичен фалит.

Само през тази година ще бъдат съкратени бюджетни разходи за 3 млрд. евро – предимно от намалени заплати, пенсии и свиване броя на бюджетните служители.

През това време отвън сблъсъците между вилнеещи маскирани младежи и тежко въоръжена полиция се разрастваха. Пламъци обхванаха поне 10 сгради в центъра на столицата, в които има кина, магазини, кафенета и банкови клонове.

За сделката гласуваха 199 от 300 депутати. 74 се обявиха против, 5 се въздържаха, а 22 изобщо не участваха в гласуването.

Би Би Си описва, че случващото се извън парламента са едни то най-тежките сблъсъци от много месеци насам. Площад "Синтагма" пред парламента е обвит с облаци сълзотворен газ. Полицията обкръжава групичките, замерящи с камъни и коктейли молотов, и ги обсипва с гранати с газ. Когато всички се давят, полицаите отварят кордон и ги пропускат.

Сблъсъци са избухнали и в други градове, както и на островите Корфу и Крит. Ужасени гърци и туристи бягат от засипаните с камъни и натрошени мраморни парапети улици, обвини в сълзотворен газ. Хората се скрият в приземните етажи на хотелите, докато редици от полицаи се опитват да удържат хаоса.

"Вандализмът, насилието и разрухата нямат място в една демократична страна и няма да бъдат толерирани", заяви в парламента премиерът Лукас Пападимос.

Държавната телевизия съобщава, че в в Атина се разграбват магазини, а според полицията горят 34 сгради. За сблъсъци се съобщава от Солун, Ираклион (главният град на остров Крит) и градовете Волос и Агринио в Централна Гърция "Изправени сме пред разруха. Страната ни, нашият дом са обект на палежи, центърът на Атина е в пламъци. Не можем да позволим популизмът да изпепели страната", заяви пред парламента консервативният депутат Костис Хадзидакис.

Последвайте канала на

916 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Alexa

2013.07.25 | 14:28

4
This was so helpful and easy! Do you have any arlitces on rehab?
Sri

2013.07.23 | 17:40

3
Pleasing you should think of soetmhing like that
Cintii

2013.07.22 | 18:24

2
Holy shzniit, this is so cool thank you.
Stefanie

2013.07.19 | 03:05

1
Whoever wrote this, you know how to make a good arcitle.

Добави коментар

Водещи новини