"Гардиън": Русия използва Великобритания като бунище за отрови

  • 06 юли 2018 10:04

  • 1954
  • 5
"Гардиън": Русия използва Великобритания като бунище за отрови
© Getty (архив)

Москва използва Обединеното кралство като бунище за отрови, извежда в заглавие в. "Гардиън" този коментар от вчера на британския министър на вътрешните работи Саджид Джавид.

Изданието отбелязва, че Джавид е заявил, че след новите отравяния с Новичок Русия трябва да обясни какво е станало. Вестникът посочва, че Великобритания ще се консултира със съюзниците си за възможен отговор спрямо Русия заради новите отравяния в графство Уилтшър, докато на този фон се е разбрало, че намиращата се в критично състояние двойка от Еймсбъри е имала досег с нервнопаралитичното вещество "Новичок". "Гардиън" пише, че е научил, че Новичок може да е бил в запечатан съд, изоставен след нападението през март срещу бившия разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му. Изданието допълва, че властите разглеждат случая в Еймсбъри като вторичен ефект от атаката през март, а не като някакво важно ново развитие на нещата. Това ще рече, че полицията не разглежда веществото като част от нова партида, макар че полицията заяви, че не може да потвърди това, отбелязва "Гардиън". През май се разбра, че полицията и разузнавателните служби не са установили виновните в случая "Скрипал", защото им е попречила липсата на камери за видеонаблюдение в Солсбъри. Сега обаче полицията е сменила тактиката и нито потвърждава, нито отрича дали знае самоличностите на извършителите, коментира "Гардиън".

"Дейли телеграф" отбелязва, че двойката остава в критично състояние след досега си с веществото. Изданието пише, че както се твърди от устата им е излизала пяна и са халюцинирали. Вестникът пише, че те са имали досег със съд от сорта на шишенце или пък със спринцовка.

В ."Вашингтон пост" отбелязва, че новият случай крие заплахата да увреди още повече британско-руските отношения, които вече и без това са били дълбоко замразени след предишните отравяния. Изданието припомня, че при случая "Скрипал" Великобритания е окачествила атаката като враждебен акт от страна на Русия и е изгонила 23 нейни дипломати, после поне 26 страни са се присъединили към нея и също са изгонили дипломати на Москва, а представителите на британското правителство и кралско семейство са бойкотирали Световното първенство по футбол в Русия. Две отравяния и дипломатическа криза, пише в заглавието на материал на "Ню Йорк таймс", правещ преглед на събитията от случая "Скрипал" досега.

Изданието отбелязва, че случаят "Скрипал" е изглеждал все едно затихва, след като Сергей Скрипал и дъщеря му са дошли в съзнание, но че сега двама британски граждани са в критично състояние след досег със същото нервнопаралитично вещество, използвано за отравянето на Скрипал баща и дъщеря през март. Вестникът коментира, че въпреки употребата на Новичок остава неясно дали новото нападение е свързано с отравянето на Скрипал. Изнесени бяха няколко теории, чрез които да се обясни досегът с нервнопаралитичното вещество въпреки упоритите опити да се обеззарази районът, пише "Ню Йорк таймс". Този нов епизод може да е случайна последица от нападението срещу двамата Скрипал или може да е отделно нападение, казват експерти, макар да не е ясно защо новите жертви биха били мишена, допълва изданието.

Скрипал и дъщеря му са били под руско наблюдение месеци преди отравянето в Солсбъри, пише в. "Индипендънт". Изданието цитира изнесена от Би Би Си информация, според която бившият разузнавач и дъщеря му са били наблюдавани от руските власти известно време преди нападението срещу тях. Според Би Би Си телефонът на Юлия Скрипал е бил проверяван за следи от зловреден софтуер, чрез който движението й да може да бъде следено. Преди това британските власти бяха казали, че Русия е шпионирала двамата Скрипал в продължение на поне пет години.

Изданието посочва, че в писмо до НАТО британският съветник по националната сигурност сър Марк Седуил е заявил, че двамата са представлявали интерес за службите за сигурност на Кремъл от 2013 г. Това нападение остава обгърнато в мистерия, неясен остава и мотивът за него, а също и логиката да се използва екзотично нервнопаралитично вещество, което е свързано по явен начин със съветските въоръжени сили от времето на Студената война, допълва "Индипендънт".

Последвайте канала на

БТА
1954 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Драган

2018.07.06 | 15:50

5
Естествено че ненужното се изхвърля на бунището. После да не се отречете?
попа

2018.07.06 | 14:09

4
Пълна глупост ! Четейки заглавието , човек си представя , как руски шпиони начело с Путин пристигат с кофи и лейки новичок правейки се на градинари и поливат цветя и пейки по паркове и градинки .
П.П. и пицарийте ................

2018.07.06 | 12:47

3
FUCK YOU !
113

2018.07.06 | 11:39

2
Страшно е, че крайно ниското ниво на английския политически истеблишмент има претенции за участие в решаването на международни въпроси.
Дуци

2018.07.06 | 11:20

1
РУСИЯ ЩО НЕ КИХНЕ ЕДИН ПЪТ, КЪМ МУХЛЯСАЛИЯ ОСТРОВ И ДА СЕ СВЪРШИ С ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ФАЛШИВИ НОВИНИ

Добави коментар

Водещи новини