Италианският вътрешен министър разкритикува действията на магистрати срещу партията му

  • 05 юли 2018 21:42

  • 2680
  • 1
Италианският вътрешен министър разкритикува действията на магистрати срещу партията му
© Getty Images/Guliver (архив)

Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини се бори срещу опитите на съдебната власт да изземе активи на неговата крайнодясна партия "Лига" в отговор на стар скандал за финансова измама, съобщи ДПА.

Съдилища търсят обезщетение в размер на около 49 милиона евро от държавна субсидия за партията, които бившият партиен лидер Умберто Боси и бивш ковчежник са откраднали.

Предполагаемото присвояване е било извършено в периода 2008-10 година. Въпреки че присъдата на Боси се обжалва, италиански съд реши тази седмица, че магистратите могат да извършат конфискация на активи.

Салвини каза днес пред журналисти, че няма нищо общо с действията на предшествениците си. Той бе избран за лидер през 2013 г., когато подкрепата за опетнената от скандали партия бе ударила дъното. След това той я превърна в националистическа, евроскептична и антиимигрантска партия, която спечели 17 процента от гласовете на изборите през март, а сега социологически проучвания й дават близо 30 процента.

Салвини обвини магистратите, че действията им са политически мотивирани в момент, когато партията му е начело в социологическите проучвания. 

Последвайте канала на

БТА
2680 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Лилия

2018.07.05 | 23:15

1
В Италия няма партия ЛИГА.
Партията на М.Салвини е ЛЕГА/LEGA/.
Живея в страната от 10 години и бих препоръчала на пишещите новини в този сайт малко по-вече грамотност и информираност.

Добави коментар

Водещи новини