Педро Санчес назначи нов директор на испанското радио и телевизия

  • 03 юли 2018 14:52

  • 786
  • 0
Педро Санчес назначи нов директор на испанското радио и телевизия
© Getty Images/Guliver (архив)

Испанското социалистическо правителство назначи вчера нов директор на общественото Испанско радио и телевизия, след като сключи споразумение с крайнолявата партия "Подемос", предава агенция "Фокус", позовавайки се на "Ройтерс".

Премиерът Педро Санчес, който контролира по-малко от една четвърт от местата в парламента, заяви, че е малко вероятно да свика предсрочни избори и че желае следващото гласуване да бъде през 2020 г., когато приключва настоящият мандат.

Повечето политически наблюдатели и партии от опозицията обаче смятат, че липсата на подкрепа в парламента ще затрудни прокарването на законопроекти от правителството и в крайна сметка ще се стигне до предсрочен вот.

Назначаването на нов директор на Испанското радио и телевизия, където работят 6300 служители и което излъчва новинарски емисии и програми по пет телевизионни канала и шест радиостанции, бе приоритет за Санчес като част от опита му да спечели следващите парламентарни избори, а също така местните, регионалните и европейските, насрочени за 2019 г., отбелязва Ройтерс.

Предишните директори на обществената компания станаха обект на яростни критики от обществеността за предполагаемата им подкрепа за дясноцентристкото правителство на Мариано Рахой.

Служителите на Испанското радио и телевизия няколко месеца водеха кампания срещу цензурата и в полза на политическата независимост. Те започнаха по-рано тази година да носят черни дрехи в петъчните дни като форма на протест срещу предходното ръководство.

Новият директор Томас Флорес е смятан за независим. Той е на работа в радиото и телевизията от 1984 г. както по време на крайнолеви, така и по време на крайнодесни правителства. Понастоящем той оглавява радиостанцията Радио 3, част от групата на Испанското радио и телевизия.

Неговото назначение все още трябва да прескочи няколко политически препятствия в испанския парламент, където Народната партия вероятно ще използва мнозинството си в горната камара, за да го отложи, докато на няколко малки партии тепърва им предстои да дадат благословията си в силно разделената долна камара.

Ако бъде одобрено, както се очаква, назначението на Флорес ще бъде първият случай, когато Социалистическата партия, "Подемос" и група регионални сили действат заедно в парламента, откакто свалиха Мариано Рахой с вот на недоверие в началото на юни.

Последвайте канала на

Владимир Василев
786 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини