Медия: Ангела Меркел спаси правителството си, но проблемите остават

  • 03 юли 2018 11:05

  • 891
  • 0
Медия: Ангела Меркел спаси правителството си, но проблемите остават
© Getty (архив)

Германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се потуши кризата в своето правителство, като постигна компромис с вътрешния министър Хорст Зеехофер за ограничаване на незаконната миграция в страната, пише в. "Таймс".

Сделката, договорена след среща в последния момент снощи в Берлин, призовава за създаване на специални транзитни зони на границата на Германия с Австрия, където кандидатите за убежище, регистрирани вече в други страни от Европейския съюз, да бъдат държани, преди да бъдат върнати. Целта е да се спре вторичната имиграция, когато бежанците използват отворените граници в Европа, за да достигнат Германия, посочва британското издание. Споразумението обаче не предвижда да бъдат спрени напълно имигрантите да влизат в Германия - искане на Зеехофер, което Меркел отхвърли, защото това би застрашило Шенгенската зона и би поставило под натиск страните, където пристигат имигрантите, като Италия и Гърция.

Постигнатият компромис все пак означава по-ограничителна гранична политика и Зеехофер го приветства, като каза, че няма да изпълни заплахата си да подаде оставка. Това може да разочарова Меркел, след като вътрешният министър докара нейната коалиция близо до рухване и не крие своята лична антипатия към канцлера, казвайки: "няма да се оставя да бъда уволнен от канцлер, който е канцлер само заради мен", изтъква "Таймс".

Меркел, която прие стотици хиляди имигранти в Германия, се съгласи да изгради гранични лагери за кандидати за убежище и да затегне границата с Австрия, сключвайки политическа сделка за спасяване на своето правителство, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Това бе поразителен обрат за един лидер, смятан за знаменосец на либералния ред в Европа, но подложен на силен натиск у дома от крайната десница и от консерваторите в своята управляваща коалиция заради миграционната политика, коментира американското издание. Макар че решението да успокои консерваторите разкри нейната политическа слабост, Меркел ще продължи да бъде канцлер. Колко дълго - не е ясно. Национализмът и антимигрантските настроения, поставящи на изпитание мултилатерализма на други места в Европа, бързо пускат корени в основното течение на германската политика, изтъква "Ню Йорк таймс".

След като Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел и Християнсоциалният съюз (ХСС) на Зеехофер постигнаха споразумение, сега на ход е другият участник в управляващата коалиция - Германската социалдемократическа партия (ГСДП), отбелязва в. "Зюддойче цайтунг". По-рано социалдемократите отхвърляха транзитните центрове. Остава да се види дали те ще продължат да се придържат към тази позиция, пише германското издание.

Меркел избегна разпадане на правителството й, но проблемите в управляващата коалиция едва ли ще изчезнат, изтъква в. "Вашингтон пост". Отношенията между християндемократите на канцлера и баварските им съюзници са силно обтегнати, а ХДС е разкъсван от съперничещи си фракции. Това ще направи трудно за Меркел да върне Германия към сравнително стабилното състояние, с което страната дълго време беше известна по време на почти 13-годишното й управление, коментира американското издание.

 

Последвайте канала на

БТА
891 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини