Партията на Марин Льо Пен връща над 500 000 евро на ЕП

  • 02 юли 2018 21:29

  • 947
  • 1
Партията на Марин Льо Пен връща над 500 000 евро на ЕП
© gettyimages (архив)

Европейският парламент изиска днес от групата на евродепутатите от френската партия Национален сбор (която доскоро се казваше Национален фронт) да възстанови над 500 000 евро неоправдани разходи, сред които за бутилки за шампанско и скъпи вечери, предаде БТА, позовавайки се на АФП.

Решението бе взето с единодушната подкрепа на Бюрото на ЕП - ръководен орган на институцията, натоварен с валидирането на сметките на различните политически групи, съобщават парламентарни източници. Одит, извършен относно разходите на представители на парламентарната група Европа на нациите и на свободите в ЕП през 2016 г. е показал, че 477 780 евро могат да бъдат смятани за неоправдани разходи. За тях липсвали адекватни документи или пък те били направени при накърняване на принципа на доброто финансово управление или правилата за обществените поръчки. За 2017 г. подобна констатация била направена във връзка с 66 427 евро. Сред разходите, изброени в доклада от одита за 2016 г., с който се е запознала агенция АФП, фигурират стотина коледни подаръци за над 100 евро и 230 бутилки шампанско, от които шест за над 81 евро, както и коледна вечеря за 140 души за обща стойност 13 500 евро.

В списъка фигурира и вечеря с индустриалци в парижкия ресторант Л'Амброази, като кувертът е бил 449 евро на човек, както и вечеря, организирана по дипломатически причини в ресторанта Льодоайен близо до авеню Шан-з-Елизе в Париж за двама души като кувертът е бил по 401 евро на човек. В. "Канар аншене" съобщи, че във втория случай двамата сътрапезници са били лидерът на италианската партия Лига Матео Салвини, който сега е министър на вътрешните работи на Италия, и лидерката на Национален сбор Марин Льо Пен. Льо Пен, която напусна ЕП, за да влезе във френския парламент миналата година, опроверга тези твърдения.

Освен депутатите от Национален сбор, групата Европа на нациите и на свободите в ЕП включва и представители на Австрийската партия на свободата, на италианската Лига и на холандската Партия на свободата. Депутатите от Национален сбор съставляват почти половината от парламентарната група. По-голямата част от неоправданите разходи са били дело на евродепутати от Национален сбор.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
947 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Праведен

2018.07.03 | 07:05

1
Цял отбор юнаци !

Добави коментар

Водещи новини