Папата призова християнските църкви по света към единение

  • 21 юни 2018 16:07

  • 1509
  • 0
Папата призова християнските църкви по света към единение
© Getty Images

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март, който е на посещение в Швейцария, призова днес световните християнски църкви въпреки различията си да работят заедно за преодоляване на разделенията в света, предаде ДПА.

"Скъпи братя и сестри, пожелах да дойда тук като поклонник в търсене на единство и мир", каза той пред Световния съвет на църквите в Женева, който тази година отбелязва 70 години от създаването си.

ССЦ включва 350 християнски църкви, включително православни, англикански и протестантски, но не и самата Римокатолическа църква, на която папата е глава. Католиците обаче споделят дългосрочната цел на ССЦ за единство на християнските църкви - концепция, известна като екуменизъм.

"Нашите различия не трябва да служат за извинение - каза Франциск в проповедта си. - Нашият свят, раздиран от твърде много различия, които засягат най-уязвимите, ни зове към единство."

Генералният секретар на ССЦ Олаф Фиксе Твайт приветства папата, като каза, че "това е ден, за който мнозина по цял свят са копнели и са се молили".

По време на еднодневното си посещение тук папата ще отслужи меса в женевския конгресен център Палекспо пред около 40 000 души.

Последвайте канала на

БТА
1509 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини