Захариева: ЕС ще привлече 44 млрд. евро за развитието на Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн

  • 20 юни 2018 15:29

  • 994
  • 1
Захариева: ЕС ще привлече 44 млрд. евро за развитието на Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн
© МВнР (архив)

“Европейският съюз желае да модернизира, задълбочи и разшири своето партньорство с Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн. Един от важните инструменти за постигане на това е Европейският външен инвестиционен план, който се очаква да привлече публични инвестиции от 44 милиарда евро, като участието на ЕС в него ще е 4,1 милиарда евро.”

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на пред 35-ото заседание на Съвместната парламентарна асамблея на Групата страни от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (АКТБ) и Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Срещата се провежда в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел. Съвместната парламентарна асамблея се състои от равен брой депутати - от Европейския парламент и от националните законодателни органи на държавите от АКТБ, като заседава два пъти годишно. Захариева бе изслушана от депутатите като председател на Съвета на ЕС.

В речта си българският първи дипломат изтъкна и ролята на Европейския доверителен фонд за извънредни ситуации в Африка, чиято цел е да се справи с причините за миграцията и да подпомогне 26 страни от Северна Африка, Сахел и Африканския рог. По него са договорени програми за 3,4 милиарда евро. Захариева призова за още по-голямо задълбочаване на сътрудничеството в областта на миграцията и мобилността, като акцентира специално на ситуацията  в Либия. Тя подчерта и ключовата роля на АКТБ за постигането на Парижкото споразумение за климата, като призова депутатите от тези държави да продължат усилията по неговото прилагане.

“Както знаете, ние се намираме във важен момент за отношенията между ЕС и АКТБ: очаквам формално да одобрим мандата за започване на преговори за следващото споразумение между нас след изтичането на споразумението от Котону през 2020 г. - каза Захариева. - Това е възможност да създадем ново политическо партньорство, което да надхвърли нашите традиционни отношения.” Очаква се през есента да запознат преговори по новото споразумение, известно като Пост-Котону с мандата, който трябва да бъде одобрен до края на Българското председателство.

Споразумението от Котону в момента задава общата рамка на отношенията на ЕС с държавите от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (АКТБ). Негова цел е намаляването и в крайна сметка изкореняването на бедността, както и оказването на принос за постепенното интегриране на държавите от АКТБ в световната икономика. Действието на споразумението от Котону ще изтече през февруари 2020 г.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
994 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Stamat

2018.06.20 | 17:28

1
Всичко Мара втасала.........Тук много, ама много хора имат нужда от помощ, после да мислим за третия свят!

Добави коментар

Водещи новини