Себастиан Курц предупреди за катастрофа с мигрантите

  • 20 юни 2018 14:27

  • 3019
  • 3
Себастиан Курц предупреди за катастрофа с мигрантите
© Getty Images/Guliver

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц предупреди за "катастрофа" с мигрантите, подобна на събитията през 2015 г., ако Европа не се договори за обща реакция на миграцията, съобщава "Франс прес".

Курц отправи предупреждението си по време на среща с негови министри и баварските им колеги от германската партия Християнсоциален съюз (ХСС). "Не можем да чакаме, докато имаме катастрофа като тази през 2015 г.", изтъкна Курц, имайки предвид мигрантската криза през 2015-2016 г., при която повече от 150 хил. души потърсиха убежище в Австрия, чието население наброява 8,7 млн. души.

Скандалът за миграционната политика в Германия между Меркел и нейния вътрешен министър Хорст Зеехофер, който е лидер на ХСС, разклати стабилността на правителството в Берлин. Курц настоя, че не иска да участва във "вътрешния германски дебат", но приветства факта, че имиграцията отново се обсъжда от лидерите на ЕС преди срещата на върха на Общността в края на месеца.

"Ако дискусията в Германия се засилва, това е, защото сега има нова динамика на европейско равнище, и че сега има по-голям шанс да видим в края на краищата действия в ЕС", посочи Курц.

Той отправи предупреждение към Меркел, давайки да се разбере, че това, което смята по въпроса, е резултат от нейното решение да приеме мигрантите в Германия през 2015 г. Онези, които отвориха границите през 2015 г., "са отговорни за факта, че имаме граничен контрол между Австрия и Бавария, между Австрия и Унгария, между Австрия и Италия, и че положението може да стане дори по-лошо", изтъкна той.

Курц, който ръководи дясноцентристката Народна партия, сформира коалиция с крайнодясната Партия на свободата след изборите през миналата година, в които и двете партии издигнаха справянето с имиграцията за централна тема. Курц беше външен министър в предишното австрийско правителство и често се гордее с действията си да затвори "Балканския маршрут" за мигранти през 2016 г.

Премиерът на германската провинция Бавария Маркус Зьодер подчерта, че Мюнхен и Виена "имат обща убеденост и позиция" по темата. Курц заяви, че възнамерява да превърне миграцията в основна тема, когато Австрия поеме ротационното председателство на ЕС в началото на юли, като се впусна в търсене на съюзници за позицията си. През миналата седмица той обяви, че Зеехофер, австрийският вътрешен министър Херберт Кикъл и новият вътрешен министър на Италия Матео Салвини, който е ксенофобската "Лига", са сформирали "ос на желаещите" за борба с нелегалната имиграция. Утре Курц ще посети Будапеща, за да присъства на среща на лидерите на страните от Вишеградската четворка (Унгария, Полша, Чехия и Словакия), които традиционно подкрепят твърдите политики в областта на миграцията.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3019 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.06.20 | 15:28

2
БРАВО НА КУРЦ.НИЕ ЗАЩО НЯМАМЕ ПРЕМИЕР КАТО ТОВА КАДЪРНО МОМЧЕ,А ИМАМЕ ТИКВА.
дуци

2018.06.20 | 16:35

3
ЗАЩОТО БЪЛГАРСКИТЕ ЦЪРВУЛИ ИЗБРАХА ТИКВА ДА НИ УПРАВЛЯВА И АКО НЕ Е Е ТОЙ УТРЕ СЛЪНЦЕТО НЕМА ДА ИЗГРЕЕ
asd

2018.06.20 | 15:06

1
либералчетата нещо млъкнаха напоследък

Добави коментар

Водещи новини