В Испания започна борбата за нов лидер на дясната Народна партия след Мариано Рахой

  • 19 юни 2018 21:44

  • 1037
  • 0
 В Испания започна борбата за нов лидер на дясната Народна партия след Мариано Рахой
© Getty Images

Bорбата за нов лидер на испанската дясна Народна партия след Мариано Рахой започна днес с две кандидатки от бившето правителство, които изпитват силна неприязън една към друга, предаде Франс прес. Рахой бе свален от власт на 1 юни с внесен от социалистите вот на недоверие след осъждането на членове на партията му по дело за корупция. На 5 юни той обяви, че се оттегля от испанската политика, без да посочва свой приемник на партийния лидерски пост, което се случва за пръв път в Народната партия.

Рахой, който ръководеше партията 15 години и отстраняваше всички потенциални съперници, бе посочен за поста от бившия премиер Хосе Мария Аснар през 2004 г. за негов приемник.

Тези първи първични избори в историята на Народната партия ще са борба между двете най-влиятелни жени от бившето правителство - сегашният втори по значение човек в партията и бивша министърка на отбраната Мария Долорес де Коспедал и бившата вицепремиерка Сорая Саенс де Сантамария. Двете съпернички обявиха кандидатурата си днес, ден преди изтичане на крайния срок. И двете защитават "наследството на Рахой", като същевременно обещават обновяване на партията, която е замесена в множество корупционни афери.

"Искам да съм първата жена начело на Народната партия и първата жена начело на испанското правителство", заяви 52-годишната Коспедал и обеща твърдост срещу корупцията.

"Ако сме добра опозиция, ще се върнем в управлението", заяви 47-годишната Саенс де Сантамария.

За приемник на Рахой се състезават общо шестима кандидати, сред които са 37-годишната изгряваща звезда на партията Пабло Касадо и бившият външен министър, 73-годишният Хосе Мануел Гарсия-Маргальо, който е заклет враг на Сорая Саенс де Сантамария.

800-те хиляди членове на партията ще гласуват за неин лидер на 5 юли. Ако нито един кандидат не получи абсолютно мнозинство, новият председател ще бъде посочен от трите хиляди териториални кадри на партията на втори тур на извънреден партиен конгрес на 20 и 21 юли.

Последвайте канала на

БТА
1037 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини