Имиграцията ще е приоритет на австрийското председателство на ЕС

  • 14 юни 2018 19:30

  • 3112
  • 1
Имиграцията ще е приоритет на австрийското председателство на ЕС
© Getty Images/Guliver (архив)

Австрийският консервативен канцлер Себастиан Курц, чиято страна поема ротационното председателство на ЕС от 1 юли, днес обяви, че приоритет на мандата му начело на 28-те ще бъде борбата с незаконната имиграция, предаде Франс прес.

Изявлението му идва в момент, когато коалиционното правителство на десницата и крайната десница във Виена вчера породи нови напрежения в ЕС със съобщението, че се създава "ос на желаещите" по този проблем заедно с Италия и германския Християнсоциален съюз (ХСС).

"Сигурността и стабилността не са нещо подразбиращо се в Европа. Трябва ясно да се постави ударението на охраната на границите", заяви Курц при представянето на приоритетите на австрийското председателство в парламента във Виена.

Затова срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на ЕС през септември в Залцбург ще бъде посветена на "темите за сигурността, граничната охрана и борбата с незаконните миграции", добави той.

Виена иска подсилването на европейската агенция за гранична охрана Фронтекс да стане по-бързо от предложения от Европейската комисия период 2021-2027 г.

Близо три години след началото на голямата бежанска вълна от 2015-2016 г. миграционният въпрос дълбоко разделя ЕС, а в Австрия и Италия на власт дойдоха популистки партии, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

При нарастващото недоволство на баварските й съюзници от ХСС германската канцлерка Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се вчера призна, че миграционната политика е решаващ тест за бъдещето на Европа.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3112 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.06.15 | 07:42

1
ЗАЩО НЯМАМЕ МЛАД И ДОСТОЕН ПРЕМИЕР КАТО НЕГО,А СИ ИЗБРАХМЕ ТИКВА?

Добави коментар

Водещи новини