Над 1 млн. гърци са безработни

  • 09 февруари 2012 13:42

  • 763
  • 0
Над 1 млн. гърци са безработни
©

Броят на безработните в Гърция надвиши 1 млн., предаде АФП.

По данни на статистически служба нивото на незаетите в страната през ноември 2011 г. е достигнало рекордните 20,9%, като ръстът на годишна база е от 48,7%. Бумът на безработицата в Гърция, чието ниво е най-високото от влизането на страната в еврозоната през 2000 г., започна през 2010 г. с финансовия срив на Атина и рестриктивните мерки.
Данните са публикувани преди началото на поредния тур преговори между Европейския съюз, Международния валутен фонд и Гърция. Страната трябваше да представи ангажимент за бюджетни спестявания на стойност 3,3 млрд.евро. Но след разговори цяла нощ на лидерите на трите партии в коалиционното правителство на Лукас ПападимосЛукас Пападимос Лукас Пападимос – гръцки икономист и политик. Премиер на Гърция от 10 ноември 2011 г. до 16 май 2012 въпросът остава неразрешен. Въпреки липсата на споразумение финансовият министър Евангелос Венизелос изрази надежда, че в Брюксел ще бъде взето позитивно решение.

Международните кредитори искат от Атина да проведе строги съкращения в бюджета. Мерките по съкращаването на разходите предизвикваха масови протести. За утре е обявена поредната 48-часова стачка.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
763 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини