Държавите от ЕС синхронизират обучението на юристите

  • 14 юни 2018 10:36

  • 1445
  • 0
 Държавите от ЕС синхронизират обучението на юристите
© Pixabay

Държавите от ЕС полагат усилия да синхронизират обучението на всички юридически професии, включително на съдебните служители, каза днес във Варна министърът на правосъдието Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 преди официалното откриване на Общото събрание на Европейската мрежа за съдебно обучение. Домакин на форума, който се провежда в рамките на Българското председателство, е Националният институт на правосъдието /НИП/. В срещата участват близо 130 представители на националните обучителни институции на държавите от ЕС.

Основен акцент на форума са необходими политики за развитие обучението на магистратите, точното прилагане на закона, уеднаквяване практиката на съдилищата в държавите-членки, посочи Цачева. Тя допълни, че ЕК вече е предложила проект за регламент за програма "Правосъдие" в новата стратегия за 2019-2025 година, където са предвидени и средства за финансиране на тези политики. Обучението при всички юридически професии, особено в контекста на създаващата се Европейска прокуратура, трябва да се извършва в синхрон, посочи министърът.

Цачева каза още, че през последната година у нас се обръща изключително много внимание на обучението по право на ЕС. По думите й това се налага, тъй като не е достатъчно парламентът на транспонира актовете, които се приемат на европейско ниво, а е важно как те се прилагат в практиката.

Сега пред министерството и ВСС стои проблемът с равномерното натоварване на съдилищата в страната, допълни министърът. Според нея за разрешаването на този проблем се подготвят и се правят промени в законодателството. По думите й разтоварването на най-натоварените правораздавателни институции в страната би могло да се постигне чрез промяна в подсъдността, като отделни производства се дават на други съдилища.

Мрежата за обучение на магистратите позволява да се прилага много по-добре европейското законодателство, особено нормите, които действат на хоризонтално ниво, допълни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Според него предстои да бъдат създадени общи минимални стандарти в гражданското производство. Магистратите трябва да могат да прилагат трансграничните процедури, а те не са толкова познати за тях, посочи Радев. Той уточни, че минималните стандарти ще бъдат утвърдени чрез директива, като ангажимент за изготвянето й има ЕК.

В националния класификатор на професиите в България вече е включена и тази на съдебния служител, допълни директорът на НИП Миглена Тачева. По думите й в момента се подготвят стандартите за обучение на такива кадри. След това ще започне и изучаването на професията както в колежи, така и в средни професионални училища.

Тачева сподели още, че България е сред водещите европейски страни по обучение на действащи юристи. По думите й годишно през допълнителна подготовка в института преминават между 5 и 7 хиляди души.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1445 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини