ЕК: Истанбулската конвенция има само една цел - защитата на жените от насилие

Европейският парламент обсъди днес въпроса с Истанбулската конвенция по повод навършването на една година от подписването на документа от институциите и държавите в Европейския съюз.

Конвенцията защитава жените от насилие - нищо повече и нищо по-малко, отбеляза заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс. Не става дума за налагането на нови обществени норми, а за забрана на насилието. "Подвеждащите аргументи в обществените обсъждания на конвенцията трябва да бъдат оспорени, добави той. Конвенцията не застрашава обичайното семейство и вярата, не въвежда задължение за разрешаване на еднополовите бракове, поясни Тимерманс. По неговите думи, въпреки че 28-те страни в ЕС са подписали документа, едва 19 са го ратифицирали, а там, където конвенцията не е ратифицирана, се наблюдава разпространението на неверни твърдения и силна съпротива. Според него съпротивата е част от усилията жените да бъдат възприемани като неравни и това е неприемливо. Съпротивата срещу ратификацията означава, че се подкрепя подчинението на жените със сила и това е неприемливо в европейските общества", заяви Тимерманс. "ЕК иска конвенцията да бъде ратифицирана възможно най-бързо. ЕС няма да замени държавите - наказателното право остава в изключителните им правомощия, посочи зам.-председателят по повод преследването на насилниците. Бих искал да знам в коя вселена вярата или някоя социална конвенция позволяват насилието срещу жените", добави той.

От името на българското председателство на Съвета на ЕС зам.-министър Моника Панайотова посочи, че борбата с всяка форма на насилие срещу жените е в същината на уважението към основните права. " Тези престъпления нямат място в ЕС. Конвенцията е рамка срещу домашното насилие и насилието срещу жените. Тя е средство срещу всякакво насилие над жени, за защита на жертвите и за преследване на насилниците, добави зам.-министърът. По нейните думи конвенцията допринася за равенство между мъжете и жените. Съветът на ЕС насърчава ратификацията на документа, заяви Панайотова. Тя цитира данни от проучване в ЕС за насилието над жените от 2014 г., според което 33 на сто от европейките, навършили 15 години, са били подлагани на физическо или сексуално насилие. Всяка втора жена в ЕС е била жертва на някакъв вид сексуално посегателство. Насилието срещу европейските жени струва 109 милиарда евро на година, всеки от нас трябва да участва в борбата с тази несправедливост", посочи Панайотова.

В последвалите становища на политическите групи в ЕП Европейската народна партия (ЕНП) определи приемането на конвенцията като историческа стъпка. ЕНП отбеляза, че България е сред държавите, които не са ратифицирали документа досега. Няма традиционна култура, която да оправдава насилието над жени от мъже. Става дума за изграждане на култура на уважение към жените. "България, Унгария, Словакия и Украйна трябва да водят разговор по този въпрос, основан на фактите. Конвенцията не е насочена срещу семейството, това са подвеждащи интерпретации", добавиха от ЕНП.

Според социалистите и демократите след година преговори няма истински напредък по приемането и прилагането на конвенцията. "Престанете да се съпротивлявате на нещо, което помага на жените и води до понасянето на отговорност" , призоваха от тази парламентарна група.

Европейските реформатори и консерватори посочиха, че вярата не може да бъде противопоставяна на защитата на жените. Те попитаха как може обичайните ценности да бъдат застрашени със защитата на жените от насилие.

Групата на АЛДЕ отбеляза, че насилието над жени е най-яркият израз на неравенствата в европейското общество. Следващото председателство на Съвета на ЕС трябва да постигне политическо решение с "проблемните държави", които блокират ратификацията, посочиха либералите и призоваха да се прекрати разпространяването на дезинформация за конвенцията.

Групата на Зелените коментира, че политици разпространяват лъжи за документа. "Интересува ги само дали насилникът е чужденец, мюсюлманин, когото могат да използват с политически цели. Стига кампании, защитете европейските жени и приемете конвенцията", призоваха те.

Европейската обединена левица посочи, че мъжете са източникът на насилие, затова трябват мъже феминисти. "Борбата не е приключила, докато всеки не участва в защитата на правата на жените", добавиха от тази политическа сила.

Групата "Европа на свободата и пряката демокрация" коментира, че "с един подпис нещата няма да се променят", затова е необходимо да продължи натискът над правителствата да приложат всички сили и средства в борбата с насилието срещу жените.

Групата "Европа на народите и свободата" защити властите в България и Унгария, които използват суверенитета си, като не ратифицират конвенцията.

Спорт

още

Коментари

 1. 2018.06.13 | 18:35

  Не можеш да помогнеш на някого, който не иска да му бъде помогнато - стара мъдрост.

 2. 2018.06.13 | 16:39

  Истамбулската конвенция е единствено за защита на ГОСПОДИН БОРИСОВ от сексуално насилие.

 3. 2018.06.13 | 16:39

  Истамбулската конвенция е единствено за защита на ГОСПОДИН БОРИСОВ от сексуално насилие.

 4. 2018.06.13 | 16:38

  Истамбулската конвенция е единствено за защита на ГОСПОДИН БОРИСОВ от сексуално насилие.

 5. 2018.06.13 | 15:54

  Насилието е еднакво осъдително както срещу жени и деца, така и срещу мъже! А това е гарантирано в Конвенцията за защита правата на човека! Повече закони не са ни нужни на нас, нормалните хора! Нужни са за тези от вас, които искат да поставят под особена защита джендърите и да ги вкарат официално в училищата! Не ни правете на олигофрени, господа от ЕС!

 6. 2018.06.13 | 15:12

  Еврогейските ценности много ни аресват,инцести такива!

 7. 2018.06.13 | 15:05

  Истанбул,кон-венеца,има разлагане на,обществата.ЕС-съюза,не ми играйте номера

 8. 2018.06.13 | 13:35

  А мъжете кой ще защити..........???!

 9. 2018.06.13 | 13:07

  те и комунистите бяха загрижени за работническата класа ама какъв кървав терор наложиха. сега тия либерасти ще ни наложат хомосексуална диктатура. педераси мръсни. новите либерали са старите комунисти. а новия пролетариат са разни маргинали, мангали, мюслита и педераси. и всичко е опаковано в целуфана на правата на човека, хуманност, загриженост, демокрация, свобода и т.н.

 10. 2018.06.13 | 13:03

  я да го духа тоя евроейски парламент. само с педерастия и простотии ни занимават. педераси.

 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Идва ли краят на ерата на Ангела Меркел?

Идва ли краят на ерата на Ангела Меркел?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?