Папа Франциск призова за прекратяване на насилието в Никарагуа

  • 03 юни 2018 17:26

  • 2174
  • 0
Папа Франциск призова за прекратяване на насилието в Никарагуа
© Getty Images/Guliver

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март призова за прекратяване на насилието в Никарагуа, където най-малко 15 души бяха убити тази седмица при протести срещу президента Даниел Ортега и предложените от него промени в социалното осигуряване, предаде Ройтерс.

В неделното си обръщение към събралите се стотици хиляди на площад "Свети Петър" папата изрази своята скръб по повод насилието, "довело до жертви и ранени, извършено от въоръжените сили, за да се смажат социалните протести."

"Моля се за жертвите и техните семейства," каза главата на Римокатолическата църква.

Франциск, който е първият папа от Южна Америка, посочи, че църквата винаги е за диалог, "но това изисква активна готовност да се зачитат свободата и преди всичко животът". "Моля се насилието да спре и да се създадат условия за възобновяване на преговорите, колкото се може по-скоро", каза той.

Най-малко 15 души бяха убити и над 200 ранени в сряда, един от най-наситените с насилие дни на протести срещу Ортега, започнали преди повече от месец, съобщи полицията в четвъртък.
Според местната правозащитна организация Център за човешки права в Никарагуа най-малко 100 души са убити от началото на протестите.

Последвайте канала на

БТА
2174 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини