Лидерите на ЕС порицаха еврокомисаря Йотингер за изказване за Италия

  • 29 май 2018 20:08

  • 2004
  • 0
Лидерите на ЕС порицаха еврокомисаря Йотингер за изказване за Италия
© Pixabay

Най-високопоставените служители на Европейския съюз смъмриха днес германския еврокомисар Гюнтер Йотингер за негово изказване, възприето като предупреждение към италианците да внимават кого избират, като гласуват, предаде ДПА.

Опитът на две евроскептични партии в Италия, спечелили най-много гласове на изборите на 4 март, да съставят коалиционно правителство, пропадна през уикенда. Това доведе до сътресения на пазарите и вероятност от нови избори.

В интервю за "Дойче веле" Йотингер каза, че очаква пазарите и икономическите реалности в Италия да изпратят "сигнал" на италианците да не избират нито крайно леви, нито крайно десни партии.
Това предизвика остра реакция от страна на лидера на италианската дяснонационалистическа партия Лига Матео Салвини, който писа в Туитър: "Лудите в Брюксел нямат срам. . . И това ако не е заплаха. . ."

По този повод днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск в опит да ограничи негативите от думите на еврокомисаря, писа (също в Туитър): "Призовавам всички евроинституции: моля да се уважават избирателите. Ние сме там, за да им служим, а не да ги поучаваме".

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето също е бил информиран за тези "неуместни забележки", каза неговият говорител Маргаритис Схинас. "Италианците и само италианците са тези, които решават бъдещето на своята страна", каза Схинас, като добави, че това е официалната позиция на комисията.

Тази размяна на реплики, посочва ДПА, е признак за безпокойството, причинено от политическите трусове в третата по големина икономика на Евросъюза. Мнозина се опасяват, че трусовете в Италия могат да налеят масло в огъня на евроскептичните движения и дори да заплашат единната евровалута.

Последвайте канала на

БТА
2004 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини