Германският президент изрази подкрепа за териториалната цялост на Украйна

  • 29 май 2018 17:30

  • 1823
  • 3
Германският президент изрази подкрепа за териториалната цялост на Украйна
© Getty Images/Guliver (архив)

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер изрази подкрепа за териториалната цялост на Украйна, предаде ДПА. Ние държим на сигурността и териториалната цялост на Украйна, каза Щайнмайер след среща с украинския президент Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември в Мариинския дворец в Киев, сградата на украинското президентство.

Мирното споразумение от 2015 г. засега е единственият начин да бъде постигнат напредък, трудно, но стъпка по стъпка, допълни той.

Преди срещата се очакваше двамата лидери да обсъдят стъпките на Украйна към по-нататъшно интегриране с ЕС и усилията да бъде сложен край на продължаващия от години конфликт между украинската армия и проруските бунтовнически групи в Източна Украйна.

В началото на двудневното си посещение в украинската столица Щайнмайер положи венец пред Паметника на незнайния войн.

Предвидено е той да разговаря и с украинския премиер Володимир Гройсман, и с преподаватели по немски език и изучаващи езика от Киев и Лвов.

През последните години Берлин беше един от най-убедените поддръжници на санкциите за подлагане на Русия на натиск, за да върне южната украинска област Крим и да сложи край на конфликта в Източна Украйна, отбелязва ДПА. Но залогът за Германия включва и икономически интереси, допълва агенцията. Берлин даде одобрението си да бъде разширен газопроводът "Северен поток-2", по който ще се доставя природен газ от Русия директно за Германия. Украинският президент отправи остри критики срещу проекта. Той заяви, че "това е политически проект, целящ да разедини ЕС и да навреди на Украйна", съобщиха германски медии. Щайнмайер каза, че се надява да бъде намерено решение, което да гарантира и в бъдеще транзита на газ през Украйна.

Германският президент заяви и че опасенията на Киев, че преносът на газ ще спре, са неоснователни, предадоха ТАСС и украинската агенция Укринформ. "Не трябва да критикувате Германия заради "Северен поток-2", защото Германия полага усилия транзитът на газ през Украйна да бъде гарантиран. За това се водят преговори на различни равнища", допълни Щайнмайер.

Украйна възразява срещу проекта с мотива, че той подкопава санкциите срещу Москва. По-рано този месец започна изграждането на разширението на газопровода.

В израз на дипломатическа подкрепа миналия месец Щайнмайер се срещна с Порошенко, а по-рано този месец и германският министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер посети Украйна и даде уверения, че Германия ще продължи да разчита на Украйна за преноса на газ, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1823 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Lyubo Angelov Член на ПП АТАКА - Бургас

2018.05.29 | 22:06

2
Ватенки смрадливи, За утрешното заседание на Съвета по сигурност към ООН за Боинг МН17: Резолюцията на Съвета по Сигурността към ООН №2166 задължава ВСИЧКИ страни , да сътрудничат без възражения с JIT ( следствената група ).
Затова утре в ООН ще обвинят Русия не само в свалянето на Боинга , но и в нарушение на резолюция на ООН !
ДОН БЕЗ ПАРДОН

2018.05.29 | 23:05

3
Любо , да ми лапкаш тарашпондите със све вуната!

2018.05.29 | 18:10

1
И ти държиш, и онзи пияница- Прошлянко държи ама няма да стане. Как не ви влезна това в дъртите педалски кратуни? А украйна ще бъде разпарчосана и продадена на краварите на безценица- нали и затова бяха тези майдани!

Добави коментар

Водещи новини