Френска асоциация подаде жалби срещу 5 социални мрежи и сайтове заради личните данни

  • 29 май 2018 08:03

  • 1143
  • 0
Френска асоциация подаде жалби срещу 5 социални мрежи и сайтове заради личните данни
© Pixabay

Френска асоциация за защита на потребителите на интернет обяви, че е внесла пет колективни жалби срещу Google, Apple, Facebook, Amazon, LinkdIn, Microsoft,  обвинявайки ги, че експлоатират по незаконен начин личните данни на потребителите си, предаде АФП.

Организацията нарекла се, Квадратура на мрежата, уточнява в изявление, че в жалбите има имена на близо 12 000 души и че те са били внесени в Националната комисия за цифрови технологии и свободи в Париж.

Организацията и хората, подписали се в жалбите, се възползват от новите разпоредби на Европейския регламент за защита на данните, който предвижда такава възможност за колективно действие. В жалбите хората, които са поставили подписа си, смятат, че Google, Facebook и другите социални мрежи, не спазват правилата на регламента за личните данни в начина, по който те събират съгласието на потребителите.

Критикувани са предварително отбелязаните квадратчета или клаузите, постановяващи, че продължаването на използването на услугата е равносилно на приемане. Жалбите настояват за забрана на обработването на данни от поведенчески анализи и прицелното рекламиране, и призовават за възможно най-висока административна глоба.

Последвайте канала на

БТА
1143 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини