ЕК представи данни за състоянието на правосъдието в ЕС

  • 28 май 2018 14:06

  • 490
  • 0
ЕК представи данни за състоянието на правосъдието в ЕС
© gettyimages

Европейската комисия представи сравнителни данни за независимостта, качеството и ефикасността на правосъдието в ЕС. Работата на съдебните съвети, участието на изпълнителната власт и парламента в назначаването и освобождаването от длъжност на съдии и председатели на съдилища, и организацията на прокуратурите, са представени в по-големи подробности тази година, се отбелязва в съобщението на ЕК.

За първи път се съдържат данни за продължителността на производствата на всички съдебни инстанции.

Според ЕК за доброто управление на предоставяните от ЕС средства е необходима ефективна съдебна защита от независими съдилища. Комисията отбелязва, че с новия бюджет на ЕС се въвежда механизъм за спиране, намаляване или ограничаване на достъпа до европейските фондове в случай на общи недостатъци, свързани с върховенството на закона в дадена държава. В представения днес документ се посочва, че усещането за независимост на съдебната власт сред деловите среди се е повишило или се е запазило непроменено в около две трети от държавите в ЕС спрямо предишната година или от 2010 г. насам. В някои държави това усещане е намаляло.

Гражданите и дружествата са на мнение, че намесата или натискът от страна на правителството и политиците е основната причина за липсата на независимост на съдилищата и съдиите. Общите държавни разходи за правосъдната система са се запазили без промяна в повечето държави в ЕС, но се отчитат и големи разлики. Държавите използват най-вече исторически или действителни разходи, за да определят бюджетите за правосъдните системи, вместо да разчитат на действителната натовареност или на исканията на съдилищата.

Общо 16 държави са използвали средства от ЕС за подпомагане на правосъдните системи. В държавите, изправени пред предизвикателства, се наблюдават положителни развития, но в някои от тези държави гражданските и търговските производства остават прекалено дълги, пише в документа. Средната продължителност на първоинстанционните съдебни производства по дела за изпиране на пари достига една година в около половината от държавите в ЕС. В някои страни се наблюдава продължителност на подобни дела от две или повече години.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
490 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини