Българското председателство на Съвета на ЕС е домакин на конференция за борба с антисемитизма

  • 15 май 2018 19:39

  • 1282
  • 3
Българското председателство на Съвета на ЕС е домакин на конференция за борба с антисемитизма
© eu2018bg

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, заедно с Европейския еврейски конгрес, организира днес в Брюксел конференция за обсъждане на най-добрите практики в борбата срещу антисемитизма и за очертаване на пътища за преодоляване на съществуващите предизвикателства свързани с него. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

Събитието се провежда малко преди първата годишнина от Резолюцията на Европейския парламент от 1 юни 2017 г. относно борбата с антисемитизма. Основната цел на конференцията е да помогне на страните от Съюза да се учат една от друга на най-добрите практики и да разработят помежду си стратегии за по-добро прилагане на препоръките от Резолюцията.

Пред участниците в конференцията заместник-министър Георг Георгиев, който е и Национален координатор за борба с антисемитизма, изтъкна, че укрепването на ангажимента на ЕС да се бори срещу всички форми на нетолерантност, ксенофобия и езика на омразата е на първо място в дневния ред на нашето Председателство.

"Считаме, че активното участие в дискусиите на конференцията на еврейските организации и общности е полезна практическа стъпка в тази посока. Също така вярваме, че повишаването на статута на България в Международния алианс за възпоменание на Холокоста и нашата амбиция да се присъединим към него като пълноправен член в близко бъдеще, придава допълнителна стойност към усилията на Председателството.", допълни българският заместник-министър.

Участниците в конференцията - представители на институциите на Европейския съюз, националните правителства и водещи еврейски организации - проведоха дискусии по две основни теми, организирани в два отделни панела. Няколко държави членки на Съюза и страни кандидатски за членство, които са назначили национални координатори за борба с антисемитизма и са приели работната дефиниция от Резолюцията, обсъдиха с участниците диалога между националните координатори и еврейските организации. Основните цели на дискусията от панела бяха да се идентифицират начините за подобряване на сътрудничеството, чрез които да се борят по-ефективно срещу антисемитизма.

Във втория панел участващите национални координатори представиха своята работа досега и споделиха най-добрите си практики, а презентациите, които представиха им послужиха като основа за последваща размяна на идеи по стратегиите за борба с настоящите предизвикателства.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1282 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини