Странно уволнение в чешки институт, тествал "Новичок"

  • 15 май 2018 14:15

  • 5336
  • 0
Странно уволнение в чешки институт, тествал "Новичок"
© gettyimages (архив)

Странни рокади бяха извършени в научноизследователски институт на чешката армия, в който бе тествано веществото "Новичок", коментира лента.ру.

Военният министър в Прага Карла Шлехтова вчера уволни шефа на институцията в южния град Бърно Бохуслав Шафарж. В официалния документ, публикуван на сайта на чешкото силово ведомство, обаче не се споменава нито една конкретна причина за освобождаването от длъжност на ръководителя на института. В заповедта също изрично се посочва, че Шафарж остава на работа в института, но не на ръководна длъжност. "Вероятно всичко това е свързано с "Новичок", заяви той.

Чешкият президент Милош Земан в началото на май призна, че в страната се е произвеждало и съхранявало малко количество от нервнопаралитичното вещество. Той обаче заяви, че количествата са били унищожени през 2017 г.

"Новичок" се сдоби с лоша слава заради отравянето на бившия полковник от руското Главно разузнавателно управление Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал. Двамата бяха намерени в кома на 4 март заради интоксикация с токсина. По-късно и жената, и мъжът дойдоха в съзнание.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
5336 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини