Нападателят от Париж е бил познат на френското разузнаване (видео)

  • 13 май 2018 13:03

  • 4038
  • 3
Нападателят от Париж е бил познат на френското разузнаване (видео)
© GettyImages/Gulliver

Извършителят на снощната атака в Париж е бил познат на френското разузнаване, предаде Франс прес, като се позова на източници, близки до разследването.
Нападателят, който бе застрелян, след като уби един и рани четирима души с нож, е френски гражданин, роден в Чечения през 1997 г. Отговорност за атаката пое джихадистката групировка "Ислямска държава".


Мъжът не е имал съдебно досие, но е бил включен в списък на разузнаването на хора, потенциално опасни за сигурността на Франция. В него фигурират над 10 000 души - от радикални ислямисти през хулигани до активисти на крайната десница и левица.

По-рано източници на телевизия Ер Те Ел, цитирани от ТАСС, казаха, че нападателят не е бил в списъка на заподозрените терористи и не е бил в полезрението на спецслужбите.
Разкритието, че терористът е фигурирал в списъка на потенциалните заплахи (т. нар. картотека "S" от "сигурност" на френски), предизвика гневна реакция от страна на лидера на крайнодесния Национален фронт Марин Льо Пен, предаде Ройтерс. "Какъв е смисълът от тази картотека "S", ако не я използваме, за да гарантираме, че този път бомби няма да причинят никаква вреда на френска земя?", попита Льо Пен в Туитър.

Извършителят на атаките през март в Каркасон и Треб, при които бяха убити общо четирима души, също е фигурирал в този списък. Тогава премиерът Едуар Филип отхвърли аналогични критики от страна на дясната опозиция.

Над 240 души са убити при терористични атаки във Франция от началото на 2015 г. Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за повечето от тях. Тя призовава своите привърженици да нападат цивилни във Франция и други страни от антиджихадистката коалиция в Сирия и Ирак.

След атаките през март френският премиер обяви, че от началото на 2015 г. силите за сигурност са предотвратили 51 атаки. 17 нападания са се провалили, а 11 са взели човешки жертви, припомня Ройтерс.

Последвайте канала на

Нора Виткова
4038 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини