Ватиканската Швейцарска гвардия се сдоби с 33 нови попълнения и с нов високотехнологичен шлем

  • 06 май 2018 14:29

  • 2931
  • 0
Ватиканската Швейцарска гвардия се сдоби с 33 нови попълнения и с нов високотехнологичен шлем
© Gettyimages

Най-малката армия в света, ватиканската Швейцарска гвардия се сдоби с нови попълнения и с нов високотехнологичен шлем, предаде ДПА.

Тази година 33 новобранци постъпват в редиците на гвардейците и те вече наброяват 135 души. По този повод днес бе показан и високотехнологичният шлем, който ще е новото допълнение към униформите на гвардейците. Той е направен с 3D принтер.

В сравнение със старите метални шлемове той е по-лек, устойчив на ултравиолетови лъчи и струва около 880 евро, което е наполовина по-евтино от старите модели. Шлемът е декориран с щраусови пера и върху него е поставен гербът на папа Юлий Втори, известен с прозвището Папата войн, основал корпуса на швейцарските гвардейци през 1506 г.

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март се срещна с новобранците в Швейцарската гвардия в петък. Гвардейците, носещи униформи в ренесансов стил, в сини, червени и жълти цветове, смятани за вдъхновени от фреските на Рафаел, трябва да обещаят, че ще са готови да дадат живота си за папата. В корпуса могат да постъпват само швейцарски граждани, неженени, практикуващи католици, на възраст между 19 и 30 години и високи поне 1,74 метра. Новобранците могат да напуснат след най-малко две години и половина на служба.

Днес е церемонията по полагане на клетва от новобранците. Тя се провежда в Кортиле Сан Дамазо - вътрешен двор във Ватикана.

По традиция всяка година на 6 май новобранците във ватиканската Швейцарска гвардия полагат клетва. На тази дата през 1527 г. 147 швейцарски гвардейци са загинали в защита на папа Климент Седми по време на разграбването на Рим.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2931 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини