Протест в столицата на Малта

  • 29 април 2018 21:12

  • 9757
  • 1
Протест в столицата на Малта
© gettyimages (архив)

Хиляди хора излязоха на протест по улиците на малтийската столица Валета, като поискаха истина и справедливост половин година след убийството на журналистката и блогърка Дафне Каруана Галиция, предаде БТА, цитирайки АФП.

Протестът е организиран от групите Awturi (Автори) и #OccupyJustice (Окупирай правосъдието) след разкритията на "Проекта Дафне". 45 журналисти от 18 медии по света се включиха в този проект и се заеха да проучат огромния масив от документи, оставени от Дафне Каруана Галиция. Тя бе убита на 16 октомври 2017 г. от бомба, заложена в колата й.

Според организаторите на протеста тези проучвания са извадили наяве връзки между малтийския министър на туризма Конрад Мици и шефа на премиерския кабинет Кийт Схембри с компания в Дубай на име "17 Black", както и връзки на тази компания с други фирми с централи в Панама. "Престъпници, лъжци, мястото ви е в затвора", скандираха протестиращите и настояха да бъде разкрита истината за убийството на Дафне Каруана.

Следствието за убийството продължава. Трима мъже, обвинени на 5 септември, заявиха, че нямат нищо общо нито с изработката на бомбата, убила журналистката, нито с участие в престъпна организация.

Дафне Каруана хвърли светлина върху най-мрачните тайни на малтийската политика. Тя обсипа с яростни нападки и премиера Джоузеф Мускат, и лидера на опозицията, с което си спечели много неприятели, отбелязва АФП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
9757 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.04.30 | 13:47

1
това е общество!!!

Добави коментар

Водещи новини