Хиляди българи и чужденци се хванаха за ръце на Голямото хоро в Брюксел (снимки)

  • 22 април 2018 20:22

  • 9885
  • 1
Хиляди българи и чужденци се хванаха за ръце на Голямото хоро в Брюксел (снимки)
©

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел събра българи и чужденци в белгийската столица в мащабно събитие на 22 април 2018 г. на централния площад в Брюксел.

„Голямото хоро“ продължи пет часа, а гостите които се докоснаха до магията и таланта на българските изпълнители бяха хиляди. „Време е да променим образа на България навън – да покажем, че сме способни, успешни и позитивни. С българското хоро искам да покажа, че ние имаме друго лице, което трябва да показваме и да се гордеем с това, което сме днес. Използвам хорото, защото то носи страхотна енергия, която заразява всички, показва, че българите са задружни и сплотени,“ коментира Ева Майдел пред журналисти.

„Голямото хоро“ е вече установена 6-годишна традиция за Брюксел, но тази година то бе още по-внушително и празнично, включващо над 100 изпълнители от различни краища на България. Празникът, стана част от културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС, а по покана на Ева Майдел патрон на хорото прие да бъде председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Специален гост на „Голямото хоро“ 2018г. бе министърът не Европредседателството, Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена, която, както много от гостите на празника, бе облечена в българска носия и поздрави гостите от сцената. От сцената бяха представени и успешните български млади предприемачи Гергана Станкова, създател на аксесоарите с традиционни български мотиви „Шевица“, и Ива Цолова, съсновател на платформата за обучение на хора в неравностойно положение „Джамба“.

“България извървя дълъг път и сега е достойна и равноправна държава членка на Европейския съюз. Имаме голям потенциал и много талантливи млади хора, които допринасят за позитивния имидж на страната ни. Всички колеги и експерти, които са част от екипа на Българското председателство с работата си затвърждават този положителен образ, а с този празник днес се надявам да направим още малко“, заяви министър Павлова.

„Голямото хоро“ е финална част от 12-ото издание на международния фестивал за балканска музика „Balkan Trafik“. Акцент на фестивала тази година е представянето на Пловдив, избран за Европейска столица на културата за 2019г. Изпълненията в програмата на площада дойдоха от Академията за Музикално, Танцово и Изобразително изкуство от Пловдив, Ансамбъл „Търновска Царица“ от Велико Търнова, и Кукери от Раковски.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9885 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.04.23 | 17:16

1
Най-красиви са българските народни танци!Нека ги пазим и предаваме на поколенията!Уникален е българският фолклор!

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини