Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

  • 20 април 2018 21:08

  • 1949
  • 0
Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители
© Pixabay

Съд в италианския град Палермо наложи тежки присъди на мафиоти и бивши политици по дело, свързано с тайни преговори между държавата и мафията през 90-те години, предаде Франс прес.

Бившият мафиотски бос Леолука Багарела, арестуван през 1995 г. и осъден на няколко доживотни присъди за десетки убийства, получи най-тежката присъда от 28 години затвор. Прокуратурата беше поискала 16 години.

Бившите генерали на карабинерите Марио Мори и Антонио Субрани получиха присъди от 12 години затвор. Първоинстанционният съд наложи същото наказание и на мафиотския бос Антонино Чина, както и на Марчело Дел'Утри, бивш сенатор от "Напред Италия", близък до Силвио Берлускони.

Полковник от карабинерите и друг мафиот получиха присъди от 8 години затвор.

Процесът започна през май 2013 г. в Палермо с цел да изясни подозренията за преговорите, водени от правителствени служители. Те искаха да спрат серия от атентати в замяна на по-добри условия за стотици затворени мафиоти.

Според обвинението тайните преговори са започнали след убийството на депутата Салво Лима през пролетта на 1992 г. и са се засилили след убийствата на съдиите Джовани Фалконе и Паоло Борселино през следващите месеци.

Сред подсъдимите е и Никола Манчино, бивш министър на вътрешните работи. Той обаче беше признат за невинен по обвинението във фалшиви показания.

По време на процеса даде показания и бившия президент Джорджо Наполитано, който към този момент заемаше поста на държавен глава. Това стана първият случай, при който действащ италиански президент дава показания.

"Това е историческа присъда", заяви Нино ди Матео, представител на обвинението.

Последвайте канала на

БТА
1949 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини