Йенс Столтенберг: НАТО няма планове да засилва военното си присъствие в Балтийско море

НАТО не възнамерява да увеличава военното си присъствие в балтийските страни, които настояват за по-голяма защита срещу съседна Русия, заяви днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Франс прес.

"Не предвиждаме увеличаване на военното си присъствие в региона, но планираме да развием способността си за засилване на присъствието при необходимост", каза Столтенберг на пресконференция в холандския град Хага.

Ръководителите на трите балтийски страни, окупирани и анексирани от СССР през Втората световна война, искат засилване на американското военно присъствие под формата на повече войници и системи за противовъздушна отбрана по източния фланг на НАТО, отбелязва БТА.

Миналата година северноатлантическият алианс разположи четири многонационални батальона в Полша и трите балтийски държави (Естония, Латвия и Литва), които да реагират своевременно при евентуални агресивни действия на Русия. Освен това американската армия изпрати ракетни комплекси "Пейтриът" в Литва в рамките на военни учения. В случай на нужда трябва да имаме сили, готови за много бързо разполагане, обясни Столтенберг след среща с холандския премиер Марк Рюте.

Той посочи, че въпросът ще бъде обсъден на предстоящата среща на върха на НАТО на 11 и 12 юли в Брюксел. Генералният секретар на алианса отправи критики към Холандия, че отделя твърде малко средства за отбрана.

"Очакваме повече", каза Столтенберг в разговор с членове на холандския парламент в Хага, допълвайки, че във време на нарастващо международно напрежение трябва да се инвестира повече в отбрана. Нуждаем се от повече инвестиции за борба с тероризма, възпиране на Русия и справедливо разпределяне на тежестта, подчерта той.

Столтенберг напомни на Холандия за споразумението на страните от НАТО да отделят 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана годишно. Холандският бюджет за отбрана тази година възлиза на около 9 милиарда евро, което представлява 1,2 процента от БВП. Холандският премиер обаче каза, че в близките години страната му няма да може да отдели 2 процента от БВП за отбрана.

На срещата на върха в Уелс през 2014 г. страните от НАТО се договориха да увеличат средствата си за отбрана на 2 процента от БВП. Холандия има такъв стремеж. Разходите за отбрана ще се увеличават с до 1,5 милиарда евро на година, а за целия мандат на правителството (до 2021 г.) ще нараснат с общо 5 млрд. евро. Това няма да ни позволи да достигнем набелязаната цел от 2 процента, но наред с това е голяма крачка напред, каза Рюте.

Коментари

 1. 2018.04.20 | 03:57
  ас сам ниграмотна ве джендър . Да ми идеш п.утката да ми идеш !
  1. 2018.04.20 | 21:36
   ето такива сте руските педераси, всичките сте или тролове или пияници или наркомани с коефициент на интелигентност като на чехълче!
 2. 2018.04.20 | 21:36
  Цървули!!!Постояният представител в НАТО на Моята Крупнишка Бригада,ще внесе за разглеждане предложение за ускоряване на Великият Поход на Изток!!!Ние сме нетърпеливи да ни десантират на територията на Рускенефа и да започнем диверсионни действия!!!Ура и Слава!!!
  1. 2018.04.20 | 21:36
   Трай бе,боклук миризлив русосифилистичен!!!След Великата Победа,ще ви изпращаме на екскурзия Китайски Сибир!!!Мърши продажни рубладжийски!!!
  2. 2018.04.20 | 14:56
   Какви действия бе, содомит..!? Престани да насилваш прасетата, изрод безроден, че ще свършиш в лудницата. Крупник се отврати от теб, мръснико..!
 3. 2018.04.20 | 14:56
  Тая терористична организация, е маша в ръцете на властимащите за да свалят неудобни за тях правителства и да слагат послушни такива.
 4. 2018.04.20 | 03:57
  Наш Крум с бригадата си се беше запътил исток , ама стигна до Коми и сега бъхти из горите завалията , кога не го бъхтят ,,,,,
  1. 2018.04.19 | 23:48
   пише се иЗток бе педеРуски гъзомийник и тро!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет