ЕК забранява двойния стандарт при храните

  • 15 април 2018 20:10

  • 9857
  • 3
ЕК забранява двойния стандарт при храните
© Pixabay

Европейската комисия възнамерява да забрани продажбата на хранителни продукти от големи търговски марки на по-ниско качество в Източна Европа. Брюксел ще предложи специална методология, с която ще се откриват нарушенията.

Забраната за двоен стандарт ще бъде въведена с евродиректива, която трябва да влезе в сила до 2019 г.

В един общ пазар, общ Европейски съюз не може да има второ качество потребители. С тези предложения ЕК предлага да се дадат по-големи правомощия на националните органи, поясни Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК в София, цитиран от БТВ.

Българският евродепутат от Европейската народна партия Емил Радев и колегите му са създали пилотен проект за минимални стандарти при храните в Евросъюза. Органичните вещества се заменят с изкуствени подобрители и всички тези стоки се продават в много от случаите и много по-скъпо от тези в Западна Европа, каза Емил Радев.

Евродепутатът Петър Курумбашев стига и по-далеч. Тоалетните в Европейския съюз да се разделят на две, да има за депутати от Централна и и Източна Европа. Да не се притесняваме един друг с оглед на различното качество на храните, които ползваме, коментира той.

Глобите също не са уеднаквени. Това, което предлага ЕК, е размерът на санкцията да достигне около 4% от оборота на съответната фирма, обясни Огнян Златев.

Потребителските организации ще могат да завеждат и колективни искове от името на ощетени потребители.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
9857 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.04.16 | 17:09

3
Пише възнамерява! А кога възнамерява? И не пише нищо за цени!Защото освен ,че ни продават боклуци ,ни ги продават по- скъпо
dekameron

2018.04.16 | 07:26

2
a dali da ne vzemem da vi poviarvame no az licno ot opit se naucih na pederasi da ne viarvam.
!!!

2018.04.16 | 07:13

1
Що ве, само та и'бът и не ти дават стинки за боза ли?

Добави коментар

Водещи новини