ЕК ще забрани двойното качество на храните

  • 12 април 2018 14:18

  • 1507
  • 0
ЕК ще забрани двойното качество на храните
© pixabay.com

Европейската комисия обяви, че ще забрани двойното качество на храната в целия Евросъюз, съобщи евродепутатът Петър Курумбашев.

Това стана след натиск от страните от Централна и Източна Европа. Еврокомисарят по правосъдието и правата на потребителите Вера Юрова заяви: "Ще засилим борбата срещу двойното качество на храните. Изменихме директивата за нелоялни търговски практики, за да пише черно и бяло, че двойното качество на храната е забранено“.

Разследванията на няколко страни в Централна и Източна Европа, включително и България, установиха, че мултинационални компании продават продукти, произведени с по-нискокачествени съставки в новите страни членки на ЕС, със същата опаковка и марка, използвана в Западна Европа. Храната "с двойно качество" предизвика сериозна критика от страна на членки на ЕС. Българският премиер Бойко Борисов нарече това "апартейд".

За да заработи забраната, заедно с другите страни, България трябва да създаде работещи механизми, спиращи пътя на храните с по-ниско качество, посочва още Курумбашев.

До един месец Еврокомисията ще предостави методология, а всяка страна члена ще реши коя нейна институция, а това може да бъде и сдружение за защита на потребителите, ще бъде компетентна да я прилага. Поставих въпроса за това, че не само храните на известни производители в Източна Европа се продават с по-ниско качество, но също миещи препарати. Много българи си купуват прах за пране от Гърция, не заради цената, а заради качеството. Юрова обясни, че след като техният изследователски център си свърши работата за хранителни продукти, тя ги е инструктирала да подготвят методология за миещи препарати.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1507 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини